Cum se desfășoară o intervenție de chirurgie robotică?

Data actualizării: Data publicării:
Chirurgie robotica Sanador ARTICOL SUSTINUT DE SANADOR

Chirurgia asistată robotic reprezintă o dezvoltare modernă a tehnicilor chirurgicale, prin care echipamente extrem de complexe și tehnologii informatice avansate sunt utilizate pentru a asigura o precizie superioară intervențiilor chirurgicale, îmbunătățind astfel rezultatele terapeutice. Cei mai optimiști dintre noi consideră că roboții și inteligența artificială ar putea înlocui, într-un viitor apropiat, meseriile care necesită abilități manuale de precizie, dar acest lucru nu este complet aplicabil în chirurgie. Sistemele robotice sunt deja folosite în prezent și vor continua să fie folosite în viitor, dar nu pentru a înlocui medicul chirurg, ci pentru a crește abilitățile operatorii ale acestuia.

În chirurgia asistată robotic, robotul chirurgical nu este un sistem autonom, nu operează singur, nu ia decizii și nici nu poate fi programat să realizeze intervenții chirurgicale. Medicul chirurg conduce intervenția chirurgicală, în toate etapele ei, și planifică precis, cu maximă acuratețe, fiecare etapă operatorie înainte de intervenția propriu-zisă, pentru a identifica cele mai bune soluții operatorii pentru fiecare pacient în parte.

La nivel internațional, cel mai avansat sistem robotic chirurgical este robotul chirurgical da Vinci Xi. Acesta este gândit ca o extensie a mâinilor chirurgului, cu scopul de a sprijini capacitățile tehnice ale medicului, de elimina tremorul fiziologic al mâinilor și de a spori precizia inciziilor și a suturilor chiar și în spații înguste, altfel inabordabile. Robotul da Vinci Xi are 3 componente principale: cartul pacientului, care deține instrumentele operatorii, consola chirurgului, cu sistemul avansat de vizualizare 3D, și turnul video, care permite vizualizarea regiunii explorate chirurgical.

Chirurgul operează stând în aceeași încăpere cu pacientul, la consola sistemului robotic, folosind o serie de manipulatoare ce funcționează ca niște joystick-uri. Atunci când chirurgul manevrează manipulatoarele, sistemul da Vinci răspunde în timp real semnalelor primite de la consolă, transformând mișcările mâinilor în comenzi foarte precise care acționează instrumentele operatorii aflate la capătul celor 4 brațe robotice. Sistemul oferă o gamă largă de instrumente, iar chirurgul are posibilitatea de a efectua controlat mișcări de precizie, imposibile pentru mâna umană, până la 540 de grade, putând astfel să intervină în poziții și în locuri greu accesibile. Chirurgul vede câmpul operator în timp real, tridimensional, mărit de până la 10 ori, și execută independent fiecare manevră în parte.

Chirurgia asistată robotic este cel mai avansat tip de chirurgie minim invazivă și este folosită, la momentul actual, peste tot în lume, pentru intervenții mai delicate sau mai complexe, inclusiv pentru operații foarte complicate. Sistemul da Vinci Xi este o platformă robotică ce permite realizarea de intervenții de chirurgie generală, urologie, ginecologie și indicațiile se extind rapid și în alte tipuri de chirurgie, odată cu comunicarea rezultatelor obținute, superioare celor obținute prin alte metode. Chirurgia robotică abordează patologii diverse, fiind utilă inclusiv în chirurgia oncologică, acolo unde respectarea principiilor oncologice și a marginilor de siguranță a exciziei sunt de o importanță covârșitoare.

Cu o vastă experiență în chirurgia minim invazivă, laparoscopică și robotică, specialiștii de la SANADOR recomandă ca decizia efectuării unei intervenții asistate robotic să fie stabilită în urma analizei atente a fiecărui caz și a deciziei informate a pacientului, căruia îi sunt explicate în detaliu toate opțiunile disponibile, cu beneficiile și riscurile asociate fiecărui tip de intervenție.

La Spitalul Clinic SANADOR, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, tratamentul chirurgical minim invaziv al afecțiunilor din chirurgia generală, urologie și ginecologie este realizat la standarde internaționale comparabile celor din orice centru internațional de prestigiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...