Cum ne luptăm cu canicula? Când devine insolația o urgență?

Data actualizării: Data publicării:
CPU8 Articol sustinut de SANADOR

Hipertermia, boala legată de căldură care include și ceea ce înțelegem prin insolație, poate merge de la modificări ale stării generale, cu leziuni produse de căldură, până la hipertermia severă, o situație care poate pune viața în pericol. Semnele și simptomele caracteristice insolației includ creșterea marcată a temperaturii corporale, care poate depăși 40°C, cefaleea, greața, amețelile. Se asociază și semne de afectare a sistemului nervos central: tulburări de echilibru, delir și chiar convulsii.

Sunt mai multe măsuri recomandate publicului general, în zilele caniculare, pentru a evita insolația și afectarea stării generale. În primul rând, în această perioadă, trebuie evitate toate formele de căldură, inclusiv exercițiile fizice intense. Mai ales în combinație cu transpirația, activitatea fizică poate duce la creșterea temperaturii centrale și deshidratare. Ajungem astfel la a doua măsură importantă: hidratarea adecvată. Aceasta presupune reducerea riscului de hidratare împreună cu un aport suficient de lichide. Urina concentrată, închisă la culoare, este frecvent un semn că nu ați băut suficiente lichide.

Dacă nu puteți evita expunerea la soarele puternic al după-amiezii, atunci aveți grijă să vă protejați pielea de razele soarelui. Arsura solară poate afecta circulația de la nivelul pielii și, odată cu aceasta, și mecanismul de răcire la suprafața pielii. Pe lângă arsura solară, expunerea la soare poate favoriza și apariția cancerului de piele, dintre care cel mai de temut este melanomul.

Un rol important în răcorire îl poate avea utilizarea ventilatoarelor, atunci când aparatele de aer condiționat nu sunt disponibile. Ventilatorul grăbește evaporarea transpirației de pe suprafața pielii, ajutând astfel la transferul de temperatură și răcirea corpului. Stropirea corpului cu apă poate ajuta, de asemenea. Și răcirea mâinilor prin scufundarea lor în apă poate ajuta la răcirea întregului organism, dat fiind fluxul sanguin crescut de la nivelul membrelor superioare atunci când temperatura corporală este ridicată.

În același timp, răcirea bruscă a întregului organism poate fi fatală. La săritura în apă rece (sub 15°C), de exemplu, se poate produce un răspuns involuntar al organismului, cu hiperventilație necontrolată. Pentru o persoană aflată în apă, aceasta înseamnă că poate aspira o cantitate mare de apă și se poate îneca.

Tratamentul de urgență al insolației trebuie să aibă în vedere stabilizarea funcțiilor vitale (respirația și circulația), urmată de răcirea rapidă a corpului prin aplicarea de pachete cu gheață și prin folosirea unui ventilator cu soluție salină rece pe pielea pacienților. Aceste măsuri sunt obligatoriu urmate de rehidratarea adecvată și restabilirea echilibrului electrolitic. Măsurile de răcire corporală vor fi oprite odată ce temperatura ajunge la 38°C.

În situațiile în care starea generală a organismului este afectată, pacientul trebuie să se adreseze sau să fie ajutat să acceseze sistemul medical de urgență.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care deține un Compartiment de Primiri Urgențe, unde pacienții, atât adulți cât și copii, pot beneficia nonstop de cele mai performante servicii medicale sau chirurgicale și de cele mai bune îngrijiri în caz de urgență.

În Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, funcționează în permanență 21 de linii de gardă, ceea ce permite realizarea de consulturi interdisciplinare sau, dacă este necesar, internarea în spital. Compartimentul de Primiri Urgențe este deservit și de o platformă de investigații medicale complete, disponibilă 24 din 24 de ore: RMN 3 Tesla, CT 128 slice, radiologie digitală, ecografii, analize medicale. În acest mod, pacienții care se prezintă în Urgențe beneficiază de un diagnostic rapid și precis într-un timp scurt, fapt care contribuie la stabilirea corectă a conduitei terapeutice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
EXCLUSIV Casa de Pensii anunță cum îndreaptă greșelile din recalcularea pensiilor. Dăm banii înapoi!
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Radislav Krstic în 2004, în timpul unei audieri la Tribunalul de la Haga
Generalul sârb bosniac Radislav Krstić spune că a „ajutat și a instigat” la genocidul de la Srebrenița. De ce...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului