Spitalul de Arsuri din Bucureşti are din nou secţie de Terapie Intensivă. Unitatea a fost închisă pentru opt luni după ce un medic a filmat larve în rana unui pacient. Deşi s-a investit peste un milion de euro în această secţie, doctorul care a reclamat neregulile spune că pacienţii sunt tot în pericol: bacteriile ucigaşe sunt încă în pereţi.
Medicii de la Spitalul de Arsuri lucrează acum într-o secţie Terapie Intensivă ca în străinătate. Unitatea a fost reutilată şi recompartimentată. Are cinci saloane modernizate, aparatură de ultimă generaţie şi a primit toate avizele.
„A fost până la cărămidă, desfăcut totul. S-a reconsolidat, s-a retencuit, s-a reparat tot, s-au montat uşi glisante, a căror acţionare se face prin introducerea mâinilor într-un sistem special care au dispensere care îţi dau dezinfectant pe mâini şi la intrarea şi la ieşirea din salon, şi la intrarea şi la ieşirea din secţie. Nu cred că mai există aşa ceva în România”, a spus Adrian Stănculea, șeful Secției de ATI.
În urmă cu opt luni, medicul Camelia Roiu a filmat un pacient cu arsuri grave din a cărui rană ieşeau larve. Bărbatul a murit. Imediat, secţia a fost închisă şi s-a deschis un dosar penal. Doctorul spune însă că nu s-a schimbat nimic după modernizarea secţiei, iar pacienţii sunt în continuare în pericol.
„Intră în secţia de UPU, apoi lift, apoi din lift prin secţia de arşi. Şi nu vă imaginaţi că biocianicii sau microbii sunt strict localizaţi doar în secţia de reanimare. Aceştia sunt în tot spitalul. Şansele pacienţilor, din punctul meu de vedere, nu mai ţin strict de medicină. Este o ciupercă foarte periculoasă, care poate duce la infecţii sistemice, chiar la decesul pacienţilor”, a spus medicul Camelia Roiu.
Conducerea spitalului nu a vrut să răspundă noilor acuzaţii.
„Orice pacient care ajunge şi într-un spital din Franţa sau Austria este expus bolii pe care o are. Sigur că da, şi la noi este expus aceloraşi probleme. Nu zic că am ajuns la nivelul de Franţa sau Austria. Este maximul de ce s-a putut scoate din acest loc”, a explicat medicul Adrian Stănculea.
Secţia ATI a obţinut toate avizele de funcţionare.
„Am toate analizele de laborator. Toate documentele sunt în regulă. Dacă Ministerul Sănătăţii mai doreşte anumite modificări de făcut, orice, noi facem”, a spus Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.
În noua secţie ATI au ajuns primii doi pacienţi din provincie. Până la Terapie Intensivă bolnavii au fost duşi pe vechile holuri, printre alţi pacienţi şi rudele lor.