Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă

Data actualizării: Data publicării:
Chirurgie cardiacă minim invazivă Articol sustinut de SANADOR

Chirurgia cardiacă minim invazivă în ziua de azi reprezintă alegerea de primă intenție pentru tratamentul chirurgical al afecțiunilor cardiace, iar abordarea a tot mai multor boli cardiovasculare cu ajutorul tehnicilor operatorii minim invazive este dovada incontestabilă a progresului medical, dar și a dorinței medicilor de a centra actul medical pe nevoile pacientului.

La momentul actual, chirurgia cardiacă utilizează tehnici minim invazive pentru a trata diverse patologii cardiace, precum: defecte ale valvelor inimii, anevrisme de aortă toracică, obținând rezultate remarcabile și perioade de recuperare mult mai reduse pentru pacient. Tot pentru beneficiul pacienților, tehnicile operatorii se află în continuă dezvoltare și adaptare pentru a include cât mai multe tipuri de intervenții cardiace, precum și pentru a înlocui, treptat, intervențiile chirurgicale clasice „pe cord deschis”, acestea din urmă rămânând o opțiune doar pentru o selecție de cazuri complexe.

Pacienții cardiaci prezintă, de obicei simptome ce nu pot fi ignorate cu ușurință: stare de oboseală accentuată, mai ales în timpul efortului fizic, palpitații, durere în piept, durere de cap și stare de amețeală. Evaluarea pacientului cu simptomatologie tipică cardiacă trebuie efectuată obligatoriu de un medic cardiolog. Ecografia cardiacă transtoracică sau transesofagiană, completate de investigații imagistice avansate de tipul angio-CT, angio-RM sau coronarografie stabilesc diagnosticul și indicația pentru o intervenție chirurgicală cardiacă.

Insuficiența și stenoza mitrală, aortică sau tricuspidiană, defectul septal atrial, formațiunile tumorale cardiace benigne, leziunile coronariene, endocardita infecțioasă sunt afecțiuni cardiovasculare ce pot fi abordate chirurgical minim invaziv. Reușita intervențiilor chirurgicale cardiace minim invazive pentru toate aceste patologii are ca element esențial pentru obținerea celor mai bune rezultate, experiența operatorie.

Intervențiile cardiace minim invazive se asociază conform celor mai moderne ghiduri internaționale cu sistemul fast-track, o serie de măsuri și decizii medicale specifice, care permit detubarea oro-traheală postoperatorie timpurie și transferarea mult mai rapidă către secția de specialitate. Avantajul intervențiilor chirurgicale cardiace minim invazive și a sistemului fast-track se traduce prin faptul că pacientul beneficiază de recuperare rapidă, perioadă de spitalizare scurtă și dureri postoperatorii mult diminuate. În plus, scade semnificativ riscul de apariție a potențialelor complicații, precum și a infecțiilor.

Ziua națională a inimii este marcată în fiecare an, pe 4 mai și reprezintă prilejul de a semnala faptul că, în România, bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare și în ciuda tuturor eforturilor, principala problemă de sănătate .

Cu această ocazie, trebuie să menționăm faptul că Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă care alcătuiește, în premieră pentru România, echipe multidisciplinare formate din medici din diferite specialități pentru a implementa sisteme de tip fast-track de îngrijire intra- și postoperatorie.

Secția de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la proceduri efectuate de chirurgi cardiovasculari cu o experiență bogată în managementul perioperator al pacientului, în 2 săli hibride moderne, dotate corespunzător cu câte un angiograf ultraperformant, Philips Azurion 7, și cu sisteme moderne de ventilație pentru a reduce expunerea la radiații a medicului și a pacientului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tunelurile secrete ale Bucureștiului: de la planul de fugă al lui Ceaușescu la...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025