Autotransfuzia, procedura prin care îți poți salva singur viața

Data actualizării: Data publicării:
autotransfuzie

În plină criză de sânge în spitale, a apelat la o procedură simplă: autotransfuzia. Doar cinci români au apelat la această procedură.  Și asta nu pentru că nu ar fi fost mai mulţi amatori, ci pentru că oamenii pur și simplu nu ştiu de existența acestei proceduri.  Iată mărturia unui pacient despre care poate spune că şi-a salvat singur viaţa:

Istvan Ban, în vârstă de 62 de ani, a suferit la finalul anului trecut o operaţie la şold şi a vrut să fie sigur că nu va avea nicio surpriză pe masa de operaţie. Aşa că s-a dus şi şi-a donat singur sânge.

„De două pungi cu sânge aveam nevoie. Atunci am întrebat cum pot procura cele două pungi cu sânge. Şi atunci, domnul doctor m-a sfătuit că cea mai bună e autotrasfuzia”, povestește Istvan Ban.

Nu a fost prima operaţie prin care a trecut. În 2015, a apelat la sângele donatorilor, dar spune că diferenţa s-a văzut.

„A fost mai bine, nu m-a durat atât de tare. Aveam ceva diferenţă.  Eram mai liniştit, din punct de vedere al sângelui, că ştiam că e al meu”, mărturisește Istvan Ban.

Autotrasfuzia e o necunoscută printre pacienţii din România, chiar dacă este o procedură recomandată de 11 ani prin ordin de ministru: „Transfuzia autologă reprezintă o procedură transfuzională rezervată intervenţiilor chirurgicale programate şi constă în prelevarea uneia sau mai multor unităţi de sânge, plachete sau plasmă, unităţi care vor fi înapoiate numai pacientului căruia i s-a făcut prelevarea”.

Acelaşi ordin precizează că „decizia definitivă de a include un pacient în programul de prelevare preoperatorie aparţine medicului care prescrie transfuzia autologă, după efectuarea unui bilanţ clinic şi biologic al pacientului”.

Pe de altă parte, doctorii care nu recomandă procedura nu pot fi sancţionaţi.

„Ministrul Sănătăţii le şi spune ce trebuie să facă şi cum trebuie să facă. Numai că ei nu fac. Medicii prescriptori, medicii din spitale”, spune Andy Rosin, de la Institutul Național de Transfuzie Sanguină.

Doar cinci români au trecut prin această procedură. Aşa că numărul pacienţilor care ajung să doneze sânge pentru ei înşişi este aproape de 0.

„Foarte puţine. De ordinul unităţilor, nici măcar zecilor şi, din păcate, operaţiile, repet doar protezele de şold, la care m-am referit, sunt de ordinul miilor”, spune Andy Rosin.

„Numărul pacienţilor anul trecut a fost foarte scăzut. Un singur pacient a fost trimis penrtu a fi inclus în programul de recoltare prin autotrasfuzie programată. (Reporter: Anul acesta au venit pacienţi?) Nu. Niciun pacient nu a fost trimis”, confirmă și Corina Posea, de la Centrul de Transfuzii București.

La nivel naţional, din totalul intervenţiilor chirurgicale, aproape 20% sunt operaţii programate, care s-ar putea preta la autotrasfuzie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani