Colegiul Medicilor din România a lansat campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, menită să informeze populația asupra riscurilor la care se expune când preferă informațiile neconvenționale în locul consultațiilor medicale de specialitate. La rândul său, Colegiul Medicilor din București atrage atenția că tot mai des sunt promovate, în mediul virtual, sesiuni de consultații pentru o a doua opinie din partea unor medici străini care nu au avizele necesare. Mai mult, consultațiile se desfășoară în camere de hotel sau alte spații improvizate.
„În presă și pe rețelele sociale sunt promovate sesiuni de consultații pentru o a doua opinie medicală, având loc în camere de hotel sau alte spații improvizate. Astfel de acțiuni, desfășurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacienților de către unele clinici, trebuie să se desfășoare conform legii. Medicii din străinătate, care nu au drept de practică în România, nu au nici responsabilități față de statul român și pacienții din țară. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din România”, transmite Colegiul Medicilor din Municipiul București, printr-un comunicat de presă.
Asociația profesională atrage atenția că, în lipsa acestor avize, publicul poate fi „păcălit” prin invocarea unor titluri științifice false sau chiar de către persoane fără pregătire medicală. De asemenea, apare riscul „comercializării suferinței prin recomandarea unor tratamente și investigații nenecesare”, odată ce persoana care acordă consultații o face în afara cadrului legal și a controlului organizațiilor profesionale.
Pacienții sunt sfătuiți să solicite persoanelor care acordă consultații prezentarea avizelor și să nu apeleze la consultații în afara unităților medicale.
Cât despre diagnoticele puse pe internet, Colegiul Medicilor din România atrage atenția că oamenii riscă întârzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia și ajung la medic într-o etapă avansată a bolii, fapt care poate reduce semnificativ şansa de vindecare.
„Nu pot fi terapii valabile nici măcar pentru doi oameni, fie ei şi gemeni. Nu există boală, există bolnavi. Aceeaşi boală diferă ca exprimare, ca evoluţie, ca posibilităţi terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geamăn la un frate geamăn”, explică preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.