Şase anchete încearcă să afle cum a fost posibil ca Ioan Gyuri Pascu să moară la două ore după ce medicul Ambulanţei a considerat că nu este în pericol. Comisia de Disciplină din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov au descoperit două nereguli în ceea ce privește intervenția echipajului de consultații care a ajuns prima dată la domiciliul artistului.
ACTUALIZARE. Comisia de Disciplină din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a propus Consiliului Director al serviciului reducerea cu 10 la sută a salariului medicului de pe prima ambulanţă care a intervenit la Ioan Gyuri Pascu, timp de trei luni. Motivul: medicul la consultaţie fără tot echipamentul medical şi nu a pus pacientul să semneze că refuză transportul la spital.
ACTUALIZARE. Managerul serviciului de Ambulanță, Alis Grasu, a precizat că medicul de pe ambulanță nu avea tot echipamentul medical în momentul consultației. Toate ambulanțele au electrocardiograf, dar medicul l-a lăsat în mașină.
Ea a mai declarat că medicul de pe prima ambulanță a spus că nu a considerat necesar să-i facă EKG lui Ioan Gyuri Pascu, deoarece toți parametrii erau normali.
Medicul i-a propus artistului să meargă la spital pentru mai multe investigații, dar acesta a refuzat, spunând că a mai făcut investigații medicale și că are nevoie de ceva pentru a putea dormi, a spus Alice Grasu.
Medicul nu l-a pus însă pe Ioan Gyuri Pascu să semneze formularul prin care refuză internarea, a mai spus managerul de la Ambulanță.
Alice Grasu a precizat că pentru aceste abateri, medicul riscă scăderea cu 10% a salariului pentru trei luni. Alte sancțiuni pot fi date doar după ce se pronunță Colegiul Medicilor și vin rezultatele celorlalte anchete aflate în desfășurare.
Întrebată de ce nu va fi suspendat medicul, Alice Grasu a spus că este vorba despre o persoană aflată la prima abatere și disciplinată, iar suspendarea ei nu ar fi de niciun folos, în condițiile penuriei de medici.
În primul rând, medicul nu poate face dovada formularului de consimțământ prin care pacientul refuză internarea.
În al doilea rând, au fost găsite nereguli în utilizarea truselor medicale pe care le avea echipajul la dispoziție.
Este prima abatere a acestui medic care are 10 ani de experiență.
Concluziile Comisiei de Disciplină vor fi trimise mai departe Colegiului Medicilor din București, care vor stabili dacă a fost sau nu vorba de malpraxis.
Membrii Comisiei de Disciplină au stat aseară de vorbă aseară cu medicul de pe prima ambulanță, au analizat fișa de observație și modul în care s-a procedat la această intervenție.
Primele concluzii au fost stabilite deja aseară de către Corpul de control al Ministerului Sănătății. Inspectorii ministeriali au ajuns la concluzia că este posibil să fie vorba despre o abordare terapeutică superficială în cazul primei intervenții, cea de la ora 3:00, atunci când diagnosticul pus a fost de „atac de panică”. Medicul de pe ambulanță a administrat un tratament și a părăsit domiciliul. Starea lui Ioan Gyuri Pascu s-a agravat însă și două ore mai târziu, a decedat.
O altă anchetă este în desfășurare la Departamentul pentru Situații de Urgență, care coordonează intervenția echipajelor de ambulanță, dar și SMURD.
De asemenea, și Poliția română a deschis o anchetă pentru a vedea dacă este vorba despre o moarte suspectă.