Ministerul Sănătății informează că, în perioada 9 mai - 30 august, au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile. Dintre acești pacienți șase și-au pierdut viața.
Dintre cele 16 persoane infectate cu virusul virus West Nile, șase au decedat: trei la București și câte una la Buzău, Brăila, Olt.
Pe județe, situația infecțiilor cu virusul West Nile este următoarea: București — 3 cazuri, Giurgiu, Ilfov și Vrancea câte 2 cazuri, iar în Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Ialomița, Olt și Sibiu câte un caz.
Simptomele în cazul infecției cu virusul West Nile sunt febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar și simptome neurologice — rigiditate a gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară, precizează MS, adăugând că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome
„Măsurile de protecție recomandate sunt evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc), utilizarea substanțelor chimice repelente de țânțari, împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă, desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer”, se arată în comunicatul MS citat de Agerpres.
Potrivit MS, cazurile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și, în momentul de față, nu comportă riscul unei epidemii de amploare.
Datele au fost furnizate Ministerului Sănătății de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.