România vrea să cumpere încă 36 de avioane multirol. Ce alte dotări se află pe lista de achiziții a Armatei

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România intenționează să cumpere încă 36 de avioane multirol până în 2022, care să completeze actuala flotă de F-16 cumpărate din Portugalia, a declarat miercuri ministrul apărării, Adrian Țuțuianu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Ne ducem cu încă 36. Procedura o vom derula anul acesta și o vom demara din 2018 până în 2022”, a precizat ministrul.

România are deja o flotă de nouă avioane F-16, cumpărate din Portugalia la mâna a doua și mai așteaptă încă trei, anul acesta.

Ministrul nu a spus ce fel de avioane vor fi următoarele 36. „Vom găsi modalitatea cea mai bună preț-calitate. Avem nevoie de avioane care să ne asigure îndeplinirea obligațiilor în cadrul NATO”, a arătat Țuțuianu.

Și săptămâna trecută ministrul apărării menționa intenția de a mai achiziționa 36 de avioane multirol. „La momentul acesta avem nouă avioane F-16 pe care le utilizăm. Trei vor veni în perioada august — septembrie, deci vom avea 12. Intenția noastră ca parte a planului de înzestrare a Forțelor Aeriene este să achiziționăm în următorii patru — cinci ani încă 36 de avioane cu performanțe ridicate. Detaliile tehnice sunt în lucru. (...) De asemenea, avem un program de reabilitare, de aducere la zi a avioanelor pentru școală și antrenamente", arăta Adrian Țuțuianu, citat de Agerpres.

În 2010, Pentagonul a dat undă verde ca România să primească 48 de avioane F16. Costau însă mult mai mult decât statul român își putea permite: 4,5 miliarde de euro. Apoi, numărul avioanelor a scăzut la 24, iar în cele din urmă României i-a fost oferită soluţia de a cumpăra avioane de război aflate deja în uz (F-16).

Tot săptămâna trecută, ministrul apărării naționale spunea că va avea „o discuție foarte aplicată” cu președintele Klaus Iohannis pe tema înzestrării armatei, în condițiile în care la ultima ședință CSAT, din 4 iulie, a fost retras de pe ordinea de zi planului de înzestrare a armatei.

„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a spus, miercuri, ministrul apărării.

Lista de cumpărături a armatei

Adrian Ţuţuianu a mai spus că programul de înzestrare a armatei vizează opt proiecte majore în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modernizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Ministrul Apărării a precizat că, anul acesta, MApN va achiziţiona 30 de autobuze şi 70 de microbuze pentru nevoile „presante” ale Armatei.

„Vom decide în aceste zile dacă putem face o achiziţie directă de camioane pentru transportul trupelor sau dacă vom proceda la o achiziţie publică într-o procedură care să fie simplificată. Am făcut un calcul, ne-ar trebui circa 200 de zile ca să putem să finalizăm procedura în condiţiile în care nu am avea probleme majore cu contestaţiile”, a ținut să precizeze Adrian Ţuţuianu.

În privința achiziției sistemelor de rachete Patriot, România ar putea plăti în luna noiembrie o primă tranşă din cele aproape patru miliarde de euro de care e nevoie pentru cumpărarea celor şapte sisteme de rachete Patriot. Detalii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...