Reacție. Fostul șef al Poliției acuză „aspecte nereale” în raportul MAI

Data actualizării: Data publicării:
161025_IGPR_Bogdan_Despescu_004_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Unul dintre cei vizaţi de controlul MAI după izbucnirea scandalului cu polițistul pedofil, fostul şef al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, contestă ancheta Corpului de control al ministerului şi susţine că ministrul Carmen Dan intenţiona să-l schimbe din funcţie încă de anul trecut, iar cazul pedofilulul a fost doar un pretext. Bogdan Despescu vorbeşte de informaţii nereale apărute în raport.

161025_IGPR_Bogdan_Despescu_004_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul şef al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, susţine că acuzaţiile Corpului de Control al MAI exprimate la adresa sa nu i-au fost niciodată aduse la cunoştiinţă, fiind ţinute secrete până în momentul publicării şi comentării lor în media de către ministrul afacerilor interne, Carmen Dan. Despescu afirmă că aceste concluzii conţin „aspecte nereale” şi „neconformităţi majore”, reclamă faptul că s-a făcut „un linşaj mediatic” la adresa sa şi menţionează că îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţelor de judecată.

Pornind de la cazul poliţistului pedofil se fac acuzaţii grav în raportul Corpului de control: 18 şefi din poliţie l-ar fi protejat pe agentul arestat în ianuarie pentru agresarea unor copii. Menţionat în raport este chiar şeful Poliţiei Române demis de curând - Bogdan Despescu, care ar fi acţionat cu întârziere, adică ar fi cerut luarea unor măsuri la Brigada Rutieră abia la 10 zile după atac, când agentul Eugen Stan era deja arestat.

Actualului adjunct al instituţiei, Marius Voicu, i se reprosează că a suspendat cercetarea, la cererea Brigăzii Rutiere.

Raportul nu se referă doar la agresiunea de acum, din ianuarie, ci şi la cele din 2015 şi 2016.

În raportul de 22 de pagini se mai arată că politistii de la Secţia 18 nu l-au fotografiat şi nu l-au amprentat pe Eugen Stan, în 2016, când a fost acuzat de atacarea unei femei într-un lift.

Ancheta mai arată că fostul şef direct al lui Eugen Stan, comisarul Emanuel Vornicu, l-ar fi protejat pe acesta.

Fostelor conduceri ale Poliţiei Capitalei şi Brigăzii Rutiere li se impută că au suspendat cercetarea prealabilă în mod nejustificat.

Eugen Stan a fost arestat la 9 ianuarie, după ce a agresat doi copii în liftul unui bloc din cartierul Drumul Taberei. Agentul de la Poliţia Rutieră a fost prins cu ajutorul imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere.

Citiți: Concluziile anchetei privind poliţistul pedofil

 

Punctul de vedere al fostului șef al Poliției Române, Bogdan Despescu:

„Declanşarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era "necesară" pentru argumentarea declaraţiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcția de Inspector General, dar și  ulterior, cu ocazia intervenţiilor în mass-media.

De altfel, deţineam date, dintre care unele au devenit publice, încă de la sfârşitul anului 2017, despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba din funcţie, astfel că evenimentul din 05.01.2018 a devenit o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.

Informez, cu respect, opinia publică despre faptul că acuzaţiile Corpului de Control exprimate la adresa mea, sub forma unor concluzii, nu mi-au fost niciodată aduse la cunoştiinţă, fiind ţinute secrete până în momentul publicării şi comentării lor în media de către doamna ministru. 
Astfel, nu mi s-a dat sub nicio formă şi în niciun moment posibilitatea exercitării dreptului la apărare înainte să fiu expus, în mod public, prin acest raport. 
Mai mult,  prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri şi să prezint organelor abilitate şi opiniei publice argumente şi date care contrazic şi chiar răstoarnă situaţia de fapt expusă de Corpul de Control în privinţa mea. 

În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii împotriva mea.

Astfel, sinteza raportului are neconformităţi majore, de exemplu: se menţionează trunchiat că raportarea cazului de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliţiei Române, evitând a se arăta că aceeaşi informaţie a fost transmisă în acelaşi timp, la ora 17.57 şi Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aş fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acţionat la câteva zile după prinderea făptuitorului. 

În realitate, pentru identificarea şi prinderea făptuitorului, dispusesem măsuri, încă din data de 06.01.2018 (aspect recunoscut de Corpul de Control în cuprinsul materialului), iar în data de 15 a aceleiaşi luni, am solicitat să fie luate măsuri suplimentare. Acest lucru s-a impus ca urmare a datelor noi operative apărute şi inserate în data de 14.01.2018, ora 17.36, în completarea fişei de informare referitoare la identificarea unei boxe deținute de Stan Eugen în comuna Măgurele, județul Ilfov în interiorul căreia ar fi putut fi descoperite mijloace de probă. 
Ulterior, la solicitarea procurorului de caz, instanţa de judecată a autorizat, şi s-a efectuat percheziţia domiciliară a boxei. 

Având în vedere precizarea făcută, consider un linşaj mediatic şi tendenţioasă expunerea conform căreia am dispus măsuri tardive, abia după ce suspectul a fost reţinut, aşa cum am arătat mai sus. 

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, deoarece sunt şi multe alte aserţiuni prezentate în acuzarea mea, voi pune la dispoziția comisiei disciplinare şi organelor abilitate informaţiile şi documentele necesare stabilirii situaţiei reale de fapt. 

În funcţie de legalitatea şi temeinicia tratării cauzei disciplinare,  îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanțelor de judecată şi/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control şi cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie şi dacă, acestea cuprind afirmaţii mincinoase și tendenţioase diseminate în spaţiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român.

Am convingerea că, după parcurgerea şi finalizarea tuturor procedurilor, se va demonstra faptul că nu am încălcat nicio prevedere legală sau de conduită. 

De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar rezultatele prezentate, în data de 16.01.2018, la bilanțul Poliției Române au arătat că mi-am îndeplinit misiunea faţă de comunitate şi că am manifestat permanent toleranță zero față de persoanele care au încălcat legea”.

Ce spune Carmen Dan

„Eu îmi doresc foarte mult, acum, după ce am finalizat această verificare, este important pentru mine ca ministru că am ajuns în situaţia în care să avem această radiografie exactă, pentru că această verificare prin Corpul de control a avut în vedere respectarea sau nerespectarea procedurilor administrative, a celor de raportare, de analiză, pentru că am constatat şi alte lucruri. Urmează acum să cercetăm în procedură disciplinară pe toţi cei care au fost implicaţi ca fiind responsabili. Nu stabilesc şi nu stabileşte acest raport vinovăţii acum, ci doar evidenţiază nişte fapte”, a declarat ministrul Carmen Dan, vineri seara, la Antena 3. 

Ea a arătat că Poliţia Română trebuie să se reformeze şi că a cerut noii conduceri a instituţiei să facă o analiză pentru a fi identificate toate vulnerabilităţile.

Ministrul a mai precizat că a fost identificat un nou mecanism de testare psihologică a poliţiştilor, în baza unei fişe de semnalare prin care psihologul poate să-şi adapteze bateriile de teste atunci când efectuează testarea acelei persoane.

Ministrul de Interne a mai spus că se bazează pe noua conducere a Poliţiei Române pentru ca angajaţii instituţiei să treacă prin noul mecanism de testare psihologică într-un timp cât mai scurt

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani