Premierul Viorica Dăncilă a vorbit astăzi, în ședința de Guvern, despre discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu grupurile politice din Parlamentul European. Printre subiectele abordate au fost și controversatele modificări aduse legilor justiției și incidentele violente din timpul protestului din 10 august. Declarațiile ei nu sunt însă în concordanță cu cele povestite de unii eurodeputați după întâlnirea cu premierul României.
„Discuția despre încălcarea statului de drept în România este o temă falsă, eminamente politică, și am adus argumente în acest sens. Cât privește modificările aduse în domeniul justiției, acestea s-au făcut cu respectarea valorilor europene, în acord cu directivele europene, cu deciziile CCR, cu jurisprudența CEDO și cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a spus Dăncilă.
„În ceea ce privește subiectul protestului din 10 august, am arătat că la ora actuală este în curs o anchetă și că în fața legii toți trebuie să fim egali. Dacă au existat depășiri ale cadrului legal, fie de o parte, fie de cealaltă, cei vinovați vor răspunde. Am toată încrederea că rațiunea va reuși să învingă în toate aceste manipulări sau zvonuri menite să inducă o percepție greșită despre modul în care România abordează principiile statului de drept, principiile și valorile europene”, a adăugat ea.
Mai mulți europarlamentari au venit însă cu declarații diferite privind discuțiile cu Dăncilă.
„Am avut o întâlnire prietenoasă cu premierul. A explicat poziția guvernului în ce privește reforma sistemului judiciar și protestele din 10 august. Poziția Guvernului este că totul se desfășoară bine și fără probleme. A spus că se bănuiește că protestatarii au fost trimiși din afară și că erau drogați. Potrivit premierului, doamna Kovesi a fost demisă de președinte. Nu împărtășim această viziune. Ne-am exprimat îngrijorările în ce privește reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anti-corupție dar și în legătură cu violențele poliției împotriva protestatarilor pașnici. Din punctul nostru de vedere, evoluțiile din România sunt periculoase deoarece ar putea face foarte dificilă sancționarea actelor de corupție”, a spus Ska Keller, co-președinta grupului verzilor din Parlamentul European, într-un interviu pentru G4Media.
Manfred Weber, liderul grupului popularilor europeni (PPE) – cel mai mare grup din Parlamentul European -, a declarat după întâlnirea cu Viorica Dăncilă că este „foarte îngrijorat de situația din România”.
„România face pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție și independența justiției este sub presiune. Am văzut în această vară în București oameni bătuți de forțele de ordine și, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupției nu este un lux, ci o modalitatea supremă de a ne apăra cetățenii și afacerile de abuzurile din partea statului. Din acest motiv solicităm de urgență Guvernului român să se oprească din această ofensivă. Suntem alături de cetățenii europeni și vom fi intolerabili în ceea ce privește statul de drept”, a spus Weber.