Cum a invitat Ungaria ruși și belaruși în Schengen. ”Este o ușă deschisă pentru spioni!”, avertizează Partidul Popular European

Data publicării:
Steagurile Ungariei și al Uniunii Europene, arborate cu ocazia vizitei lui Viktor Orban în Ucraina. Foto- Președinția Ungariei
Steagurile Ungariei și al Uniunii Europene, arborate cu ocazia vizitei lui Viktor Orban în Ucraina. Foto- Președinția Ungariei

Rușii și belarușii pot intra în Uniunea Europeană prin Ungaria, din luna iulie, după care pot folosi dreptul de liberă circulație în spațiul Schengen, ceea ce poate prezenta un risc de securitate pentru statele UE, scrie Financial Times. Decizia recentă a Ungariei de a relaxa restricțiile privind vizele pentru vizitatorii ruși este o ușă deschisă pentru spioni, iar liderii UE ar trebui să ia măsuri urgente de contracarare, a declarat cel mai mare partid politic al blocului european, Partidul Popular European.

Ungaria a decis ca din 8 iulie cetăţeni ai opt ţări - Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Belarus, Moldova, Muntenegru, Federaţia Rusă, Serbia şi Ucraina - să poată intra pe teritoriul său în condiţii mai favorabile - în calitate lucrători invitați.

Lucrători invitați și angajații cu card național

Cea mai mare diferență dintre lucrătorii invitați și angajații cu card național este că în acest din urmă caz ​​nu există o limită a numărului de persoane care pot obține un card național. În cazul lucrătorilor invitați, sosirea acestora în Ungaria este limitată la 65.000 de persoane pe an. „Spre deosebire de muncitorii invitați, titularul Cardului Național poate lucra în orice domeniu și are dreptul la așa-zisa reîntregire a familiei”, a relatat Forbes. Așa că își pot aduce cele mai apropiate rude și membri ai familiei.

Asta în condițiile în care unele țări precum Finlanda nu permit deloc rușilor să intre în țară. Helsinki a justificat interdicția spunând că Rusia încearcă să destabilizeze situația de la granițele țărilor UE.

Totuși, potrivit publicației RND, acest gest al Budapestei ridică preocupări majore de securitate, deoarece spionii ruși s-ar putea înregistra ca lucrători invitați.

O părere similară o au și cei de la Financial Times,  care susțin că acești lucrători nu sunt supuși controalelor de securitate sau altor restricții.

Andras Racz, un expert maghiar în Federația Rusă, a declarat pentru Forbes că, prin acest pas, Ungaria își deschide larg piața muncii pentru ruși și belaruși. Rácz vede acest lucru ca pe un risc major de securitate: „Obiectivul rușilor este zona Schengen”.

Weber i-a scris lui Charles Michel

Într-o scrisoare consultată de Financial Times, Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, a declarat că această decizie le va permite rușilor neverificați să călătorească nestingheriți prin cea mai mare parte a UE și ridică "probleme grave de securitate națională".

Weber i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a ridica problema la următorul summit al liderilor din octombrie.

Budapesta a declarat că mulți dintre cetățenii despre care este vorba în cohorta acceptată de noua legislație vor construi o centrală nucleară cu tehnologie rusească, la Pacs.

Riscurile

Dar Weber a declarat că necesitatea unui nou sistem de imigrație în Ungaria este "discutabilă" și a avertizat că acesta ar putea "crea lacune grave pentru activitățile de spionaj și ar putea permite unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, reprezentând un risc grav pentru securitatea națională".

"Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea rușilor în spațiul Schengen [fără frontiere], ocolind restricțiile impuse de legislația UE", a adăugat Weber.

Scrisoarea solicită liderilor UE "să adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spațiului Schengen [fără frontiere], pentru a limita riscul de securitate care a apărut deja și pentru a împiedica statele membre să ia inițiative similare în viitor".

Orban irită liderii europeni

Premierul ungar Viktor Orban a provocat reacții negative din partea colegilor lideri UE la începutul acestei luni, când a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, după o escală la Kiev, presupus în încercarea de a intermedia negocieri de pace între Rusia și Ucraina.

În timp ce Ungaria deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului, alți lideri s-au grăbit să spună că Orban nu i-a reprezentat în călătoriile sale. De atunci, multe țări au refuzat să își trimită miniștrii la reuniunile organizate în Ungaria, ceea ce a determinat reprogramarea acestora la Bruxelles.

În conformitate cu normele UE, guvernele naționale au competența de a lua decizii privind migrația legală și permisele de muncă. Persoanele din afara UE care dețin o viză UE pot circula în general liber în interiorul spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări, inclusiv Norvegia și Elveția.

Normele UE

În temeiul sancțiunilor introduse după războiul din 2022, rușilor nu le este interzis să călătorească în UE, deși companiile aeriene cu sediul în Rusia nu mai au voie să zboare în blocul comunitar, iar sute de persoane care au legături cu Kremlinul figurează pe liste individuale de interdicții de călătorie și de înghețare a activelor.

Comisia Europeană a declarat marți că va contacta Budapesta "pentru a clarifica domeniul de aplicare al acestui sistem și dacă acesta intră sau nu sub incidența normelor UE". Un purtător de cuvânt al Comisiei a adăugat că Rusia reprezintă o "amenințare la adresa securității UE" și că toate instrumentele adoptate la nivel național trebuie "să asigure siguranța Uniunii și să ia în considerare și securitatea spațiului Schengen".

Purtătoarea de cuvânt a lui Michel a declarat că nu poate face niciun comentariu până la primirea scrisorii.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Familia politică a lui Orban

PPE a fost familia politică a lui Orban până în 2021, când acesta a fost forțat să plece din cauza îngrijorărilor legate de regimul său tot mai autocratic. Partidul său Fidesz, care adoptă opinii ultranaționaliste, a făcut de atunci echipă cu Marine Le Pen din Franța și cu alte partide de extremă-dreapta în cadrul UE.

Frustrarea crescândă față de Ungaria pentru poziția sa prorusă a tensionat, de asemenea, relațiile cu fostul său aliat Polonia.

La sfârșitul săptămânii, Orban a criticat Polonia pentru "cea mai moralizatoare și ipocrită politică", afirmând că a cumpărat petrol rusesc "indirect".

Ministrul adjunct de Externe polonez Władysław Teofil Bartoszewski, a respins afirmația. "Nu prea înțeleg de ce Ungaria dorește să rămână membră a unor organizații care îi displac atât de mult și care se presupune că o tratează rău", a declarat el.

"De ce nu creează [Orban] o uniune cu Putin și unele state autoritare de acest tip?", a mai spus polonezul.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri