Parlamentarii au acceptat toate observaţiile preşedintelui Klaus Iohannis, dar, între timp, şi Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a avut câteva obiecţii legate de modul în care arată acum legea privind pensiile speciale.
Dragnea spune că nu pot să primească pensii speciale şi aleşii care au doar şase luni de mandat, ci că ar fi nevoie să aibă un mandat întreg, de patru ani. Liderul PSD şi-a transmis observaţia ieri dimineaţă, în timp ce Comisia de statut deja lucra şi apucase deja să redacteze raportul final care urma să fie dezbătut astăzi în plen.
Aleşii au încercat totuşi să opereze modificarea aseară, dar grupul social-democraţilor din Camera Deputaţilor a decis astăzi că aceste modificări nu pot fi făcute după redactarea raportului. Astfel, legea trebuie reîntoarsă din plenul reunit la Comisie, pentru a fi rediscutată.
Prin urmare, parlamentarii nu vor lua astăzi o decizie privind pensiile speciale, ci abia săptămâna viitoare, într-o nouă şedinţă de plen reunit.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii nu vor susţine legea.
“Partidul Naţional Liberal va vota împotriva legii, vom vota împotriva privilegiilor. Raportul nu se referă exclusiv la cererea de reexaminare. Dacă o să vă uitaţi pe el, acel raport se referă în parte la cererea de reexaminare, iar restul legii, din nefericire, rămâne neschimbat. Eu mă îndoiesc că există colegi din PNL care nu înţeleg poziţia politică a partidului. Vă asigur însă că, din păcate, voturile PSD sunt mai mult decât suficiente ca să fie promovată această lege”, a spus Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.
Legea promite pensii mari parlamentarilor, în funcţie de numărul de mandate: de la 1.500 de lei pentru cei care au un singur mandat, până la peste 4.000 de lei pentru cei care au trei mandate.
Cei acuzaţi de fapte de corupţie nu vor putea obţine pensii speciale. De asemenea, nu vor obţine pensii speciale nici cei care au ajuns la vârsta de pensionare şi încă sunt senatori sau deputaţi.