Victor Ponta a declarat, la Digi24, că în timpul votului din Senat - când a fost modificat codul de procedură penală – era împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului. De altfel, el nu a participat la vot.
„Am văzut doar știrea, 88 la 20, ceea ce denotă o majoritate oarecum neașteptată. PSD nu are 88 de senatori. Altfel n-am niciun fel de comentariu. Nu cred că este o opoziție la această lege”, a spus Victor Ponta, la Digi24.
„Eu am fost procuror în vremea când era formularea propusă (Nota redacției: „Indicii temeinice că s-ar fi produs o infracțiune). Nu știu de ce nu e bine, dar dacă 88 de senatori au votat pentru și doar 20 împotrivă... cu siguranță inițiatorii au explicat plenului. N-am participat la plen”, a mai spus premierul.
„Părerea mea este că dacă vrei să-ți faci treaba serios ca procuror, nu în orice condiții, în condiții de independență a justiției, lucru care este garantat și nu-l poate schimba nimeni în niciun fel, și în condițiile de folosire a temeiurilor legale în vigoare, lucru care sunt convins că îl fac și se va întâmpla”, a menționat premierul.
Întrebat dacă e mai bună formularea pe care și-o doresc acum senatorii, Victor Ponta a răspuns: „Nu. Eu spun că poți să faci fără niciun fel de problemă, să documentezi dosare penale. Așa am făcut eu și cei care eram procurori înainte de intrarea în vigoare în februarie 2014 a noilor coduri. La fel au făcut procurorii DNA înainte și la fel vor face în continuare. Sunt convins”, a mai spus premierul.
Despre inițiativa excluderii cătușelor în timpul arestării, Victor Ponta a spus că se poate aplica doar celor care se manifestă violent, iar aceasta ar fi singura condiție ca acea persoană să fie încătușată.
„Nu noi, ci Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că atâta vreme cât o persoană nu este condamnată definitiv, trebuie încătușată în măsura în care reprezintă un pericol pentru cei care-l păzesc”, a spus Victor Ponta.
Întrebat dacă e un lucru bun, el a răspuns că da și a argumentat: „Ce câștigați dumneavostră din faptul că o femeie este încătușată?”.
„Nu știu ce avem de câștigat dacă vedem o femeie cu cătușe, fără a fi condamnată definitiv”, a menționat premierul.
„Dați-mi voie să cred că justiție înseamnă să-i pedepsești pe cei vinovați. Restul e spectacol”, a subliniat Victor Ponta.
Potrivit amendamentelor, arestările preventive vor fi făcute mult mai greu, pe baza unor indicii temeinice. Până acum, sintagma folosită în Codul penal era „suspiciuni rezonabile”. Proiectul privind modificarea Codului de procedură penală a fost iniţiat de Guvern, iar amendamentul cu pricina a fost propus de doi senatori PSD şi unul al Partidului Conservator.