Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că proiectul de ordonanță care va intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri nu se referă doar la pensiile militarilor și polițiștilor, așa cum s-a înțeles din comunicatul MApN de miercuri. Ministrul Muncii spune că actul normativ se referă la toate pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților.
„Această ordonanță este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcționarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai puțin magistrații, care, la ora actuală, există două decizii ale Curții Constituționale care interzic discuții pe legea pensiilor”, a precizat ministrul Muncii, într-o intervenție la Antena 3.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că lucrează, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, la un proiect de act normativ privind pensiile speciale ale angajaților celor două instituții. Declarația MApN contrazicea, practic, informațiile inițiale, potrivit cărora subiectul pensiilor speciale urma să fie abordat unitar, în condițiile în care de astfel de pensii beneficiază și alte categorii, printre care magistrații și parlamentarii.
Potrivit informațiilor, actul normativ ar fi trebuit să fie discutat joi de Cabinetul Tudose, dar ședința de Guvern a fost amânată pentru vineri. Motivul amânării ar fi lipsa tuturor avizelor de specialitate necesare discutării proiectelor de pe agendă, inclusiv a ordonanței privind pensiile speciale.
Tot informațiile pe surse acreditau ideea că se va schimba modul de calcul a pensiilor speciale, în sensul ca în loc de salariul brut să se țină cont de salariul net. Cu alte cuvinte, cei care se vor pensiona după aprobarea ordonanței de urgență vor avea pensii speciale mai mici decât colegii care au ieșit la pensie înainte ca Executivul să adopte ordonanța.