Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne lucrează la un proiect de act normativ privind pensiile speciale ale angajaților celor două instituții. Inițial, se spunea că subiectul pensiilor speciale va fi abordat unitar, în condițiile în care de astfel de pensii beneficiază și alte categorii, printre care magistrații și parlamentarii.
Printr-un comunicat de presă, ministerele conduse de Adrian Țuțuianu și Carmen Dan transmit că sunt co-inițiatoare ale unui proiect de lege privind pensiile speciale.
„În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament”, se arată în comunicatul MApN.
Potrivit surselor Digi24, proiectul se va referi exclusiv la angajații MApN și MAI: militari, jandarmi, pompieri, polițiști. Cu alte cuvinte, nu se va referi la celelalte categorii de persoane care beneficiază de pensii speciale, precum diplomați, magistrați, personal aeronautic civil, parlamentari.
Reprezentanții sindicatelor spun că sunt mai multe variante discutate. Una dintre ele se referă la neindexarea pensiei speciale odată cu creșterea salariilor personalului activ, ci doar cu rata inflației. De asemenea, nu este exclus să se decidă schimbarea bazei de calcul a pensiilor speciale, în sensul că se va ține cont de salariul net, nu de salariul brut, ceea ce ar însemna o reducere a pensiilor speciale.
Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la un post de televiziune, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de „moralitate”, iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui „incediu” înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată.
„Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate”, a spus premierul.
Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.
„O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge”, a afirmat el.
Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute „peste noapte”, ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.