USR îi cere demisia lui Dragnea: a treia funcție în stat e pusă la dispoziția mafiei sale
Data publicării:
Conducerea ANAF trebuie demisă și organele de ancheta penală să cerceteze dezvăluirile RISE Project, cere Uniunea Salvați România. În același timp, formațiunea parlamentară spune că Liviu Dragnea trebuie să plece de la șefia PSD și a Camerei Deputaților.
Partidul Uniunea Salvați România cere demisia persoanelor din conducerea ANAF, responsabile pentru declanșarea controlului inopinat la redacția RISE Project, înainte de publicarea unei noi investigații despre Liviu Dragnea.
„USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile controversate cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcționarea democratică a instituțiilor publice ale statului român. USR susține o presă integră și jurnaliștii dedicați și onești, ca premise obligatorii pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului persoanelor de a avea acces neîngrădit la informațiile de interes public, drepturi prevăzute expres în Constituție și fără de care o societate democratică e imposibil de imaginat”, se arată într-un comunicat al partidului.
„Nimeni nu neagă dreptul instituțiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienței altor situații similare ale unor jurnaliști de investigație este greu de crezut că între controlul ANAF și seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc și intenția de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună”, afirmă Mihai Goțiu, senator USR.
USR mai arată în comunicat că „în loc să hărțuiască politic jurnaliști, ANAF mai bine ar recupera prejudiciile cauzate de politicienii corupți care s-au îmbogățit de pe urma contractelor cu statul și a privilegiilor pe care și le-au acordat”.
Potrivit cifrelor prezentate recent de deputatul USR Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupție. „Ritmul recuperării a scăzut puternic față de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei”, subliniază USR.
„ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperare prejudiciilor din dosarele de corupție iar motivul este lesne de înțeles: e mai ușor să hărțuiești cetățeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influență”, afirmă deputatul USR, Claudiu Năsui.
Dincolo de încercarea flagrantă de intimidare a presei, pentru care conducerea ANAF trebuie să răspundă, Uniunea Salvați România semnalează gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project prin publicarea unui document al unui serviciu de informații intern în care este descris mecanismul prin care președintele PSD și președintele Camerei Deputaților „și-a format o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene și guvernamentale”.
„Dragnea, nu pentru acţiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicaţii ci exact pentru acele situaţii în care aceştia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, de unde domnule Dragnea aveţi toată averea?”, arată deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.
Partidul Uniunea Salvați România așteaptă ca instituțiile statului abilitate să cerceteze informațiile publicate de jurnaliștii de la RISE Project și consideră că Liviu Dragnea trebuie să plece de la șefia PSD și a Camerei Deputaților.
„Reorganizarea DGPI, am bănuit din primul moment că este o tentativa de a pune un serviciu de forță la dispoziția discreționara a lui Liviu Dragnea dar nu mi-am închipuit nici o clipă cât de bine organizat și planificat era întreg planul. România pur si simplu nu își poate permite ca a treia funcție în stat sa fie ocupată de un om care o poate pune cu atâta lejeritate la dispoziția mafiei sale personale”, spune Tudor Benga, deputatul USR.
Astăzi, DNA a anunţat că „o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în luna februarie începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.