Unde se duc premierii şi preşedinţii după ce îşi termină mandatul? La tot felul de asociaţii sau fundaţii. Modelul funcţionează din anii '90 până acum. Ion Iliescu are o fundaţie ecologică, Emil Constantinescu una pentru implementarea democraţiei. Victor Ponta şi-a făcut fundaţie care sprijină proiecte economice regionale. Iar Dacian Cioloş vrea o asociaţie care să continue ideile din programul lui de guvernare.
Dacina Cioloş: „Intenţia mea este să rămân în continuare implicat în viaţa publică, să continui să promovez valorile din Platforma România 100. (Asociaţia pe care vreţi să o construiţi va colabora cu PNl şi USR?) Eu o să le propun cel puţín, da.”
Asociaţia lui Dacian Cioloş ar urma să aibă o colaborare cu partidele din Opoziţie, dar numai USR s-a arătat dispusă să colaboreze. După rezultatul de la alegeri, liberalii au devenit ostili faţă de orice propunere a fostului premier. Îl consideră parţial vinovat pentru eşecul lor.
Mihai Voicu: „Platforma domnului Cioloş a fost cea pe care am adoptat-o şi noi, dar cu care am pierdut alegerile”.
Modelul unor asociaţii şi fundaţii care să promoveze proiecte politice şi economice nu este nou. Adrian Năstase are Fundaţia Titulescu: „În diplomaţie este vorba despre supravieţuire până în secolul următor, în politică este vorba despre supravieţuire până vineri după-amiaza”.
Victor Ponta, după ce nu a mai fost premier, a urmat exemplul maestrului. Şi-a făcut o fundaţie modernă care să se implice mai ales în proiecte economice. Nu doar în România, ci în toată regiunea Mării Negre.
Victor Ponta: „Acesta este un think-tank care îşi propune să fie un proiect regional şi sper ca nu numai colegii şi partenerii noştri din România, ci toţi partenerii noştri regionali vor înţelege, vor sprijini şi vor fi împreună în acest foarte nou şi foarte necesar proiect.”
Traian Băsescu este singurul fost preşedinte care a rămas în politică şi a înfiinţat un partid pe care l-a dus în Parlament de la primele alegeri la care a participat.