Un deputat PSD a cerut ca România să nu mai ajute Ucraina. Postarea a fost ulterior editată. Ciolacu: A avut o opinie greșită

Data actualizării: Data publicării:
alin chirila ciolacu
Alin Chirilă, deputat PSD (foto stânga) și Marcel Ciolacu, președintele PSD (foto dreapta). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă, a scris, luni, pe Facebook, că „România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bîstroe”, spunând că ar trebui suspendată „orice formă de sprijin până când Kievul se va conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării”. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat ulterior că „oamenii au dreptul să aibe opinii” și că deputatul social-democrat „a avut o opinie greșită”.

„România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bâstroe.

Este de-a dreptul revoltător ce face Ucraina, după tot sprijinul primit din partea țării noastre! Este o sfidare nu doar la adresa României și a românilor, ci a întregii Uniuni Europene ale cărei principii și tratate sunt încălcate! Și nu e prima!

Amintiți-vă de Legea minorităților care interzice practic învățământul în limba maternă pentru comunitatea românească din Ucraina. Războiul cu Federația Rusă nu poate fi folosit ca scuză pentru aceste acțiuni anti-românești!

România trebuie să suspende orice formă de sprijin pentru Ucraina până când Kievul se conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării. Cu astfel de comportamente Ucraina nu are ce căuta în Uniunea Europeană! Să învețe întâi să se comporte ca stat european înainte de a cere să devină membru al Uniunii Europene!

În UE ne respectăm vecinii și ne onorăm obligațiile din convențiile europene și internaționale. Ucraina încă nu a înțeles acest lucru!!!”, a scris inițial, pe Facebook, deputatul PSD Alin Chirilă.

Ulterior, acesta și-a modificat mesajul, în următoarea variantă: „(...)Amintiți-vă de Legea minorităților care interzice practic învățământul în limba maternă pentru comunitatea românească din Ucraina. Războiul cu Federația Rusă nu poate fi folosit ca scuză pentru aceste acțiuni anti-românești și anti-europene!

Apartenența la UE a Ucrainei vine cu o serie de obligații, inclusiv respectarea vecinilor, a principiilor și a tratatelor internaționale.

În UE ne respectăm vecinii și ne onorăm obligațiile din convențiile europene și internaționale. Ucraina încă nu a înțeles acest lucru!!!”.

Întrebat despre declarația parlamentarului PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu știe despre cine este vorba, dar că o astfel de opinie este greșită.

„Este cel mai mare grup parlamentar. Oamenii au dreptul să aibe opinii. Din punctul meu de vedere, a avut o opinie greșită, dacă a avut această opinie și nu știu despre cine vorbiți. Nu se pune în balanță ajutorul pe care trebuie să-l facem și umanitar și economic, și nu numai, Ucrainei cu situația de la canalul Bîstroe”, a afirmat Ciolacu.

După ce ambasadorul Ucrainei a mers luni la Ministerul Afacerilor Externe pentru explicații după postarea Ministerului Infrastructurii de la Kiev privind adâncirea canalului Bâstroe, MAE a precizat într-un comunicat de presă că, în cadrul întâlnirii, partea română a solicitat, în regim de urgență, acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos în apele ucrainene ale brațului Chilia.

În mijlocul scandalului legat de adâncirea Canalului Bâstroe, căreia România i se opune și despre care autoritățile ucrainene spun că este „doar pentru întreținere”, Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirmă, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării. Mesajul ministerului vine în contradicție cu afirmațiile de sâmbătă ale ambasadei ucrainene.

Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că e convins că MAE, Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Infrastructurii din Ucraina vor găsi o soluție tehnică. El a spus că nu e cazul ca Ucraina să fie supravegheată cu „satelit, baloane sau drone” pentru a vedea ce face în acea zonă, dar că așa cum MAE din România și-a dat acceptul pentru navigarea pe brațul Chilia și pe canalul Bîstroe, la fel îl poate retrage.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...