„Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker”, a menţionat Traian Băsescu.
„Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus șeful statului.
Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.
„Eu știu că sunt două nominalizări, dar nu știu care”, a răspuns șeful statului la întrebarea jurnaliștilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 31 iulie , agenţiei Mediafax că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii.
Premierul a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Potrivit euractiv.com, România ar avea un candidat de rezervă și acesta ar fi Corina Crețu, în prezent vicepreședinte al Parlamentului European.