„Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statului deputaţilor şi al senatorilor, şi ar fi surpins ca acest lucru să se întâmple având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu atenționează că o consolidare a imunității parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare, a declarat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui României.
Cererea de reţinere, arestare, percheziţie a parlamentarului, depusă de procurori, trebuie să conţină motivele concrete și relevante, nu tot dosarul instrumentat, este una dintre modificările propuse prin proiectul de modificare a statutului parlamentarilor. Unul dintre motive este dorința de a elimina plângeri privitoare la scurgeri de informaţii din materialul pus la dispoziție de anchetatori.
Eugen Nicolicea, membru în comisia juridică: Nu puteam trimite la președinte, încă mai discutăm despre câteva articole ce țin de inmunitate
„Cu privire la necesitatea trimiterii la mai multe instituții, vrem să facem un lucru bun, care să asigure funcționarea corectă”, a spus el.
„Cu privire la declarația președintelui că nu a primit și nu are în atribuții, el are dreptate, știe că instituția prezidențială nu are în atribuții legiferarea și este uimit pentru buna cooperare ce pornește între Parlament și președinție”, a explicat Nicolicea.
„S-a decis ca președintele să fie consultat informal. Sunt mod ce trebuie făcute urgent, pentru că avem o problemă cu bugetul. Statutul e o lege, legea urmează cursul promulgării, președintele are rol esențial și o poate trimite înapoi pentru modificare și are și dreptul de a sesiza Curtea Constituțională”, a declarat el.
„Pentru a preîntâmpina obiecții, e bine să fie informat, pentru a rezolva eventualele obiecții anterior promulgării. Sunt dispus să preiau orice părere bună, care vine de oriunde. Ne consultăm și cu reprezentanți ai Parchetului”, a spus Nicolicea.