Șeful statului consideră că raportul pe justiție, din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene va fi critic în ceea ce privește respectarea angajamentelor României față de CE.
Rugat să comenteze de jurnaliștii de la Evenimentul zilei faptul că până în prezent „nu a fost numit un Avocat al Poporului independent” și că, în ciuda acestui fapt, „reacţia de la Bruxelles nu este la fel de consistentă”, Traian Băsescu a explicat de ce se întâmplă acest lucru, din punctul său de vedere.
„Actuala Putere nu a înţeles că niciodată interesele de grup, de partid, nu pot fi aşezate deasupra Justiţiei”
„Instituţia Avocatului Poporului nu este singura pe care USL a atacat-o. Pentru ei Avocatul Poporului este important din perspectiva faptului că acesta este singurul care poate ataca ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Din acest motiv, ei au nevoie ca această funcţie să fie ocupată de un politician docil şi supus lor. Se pare că domnul Valer Dorneanu este, din acest punct de vedere, persoana ideală”, a declarat șeful statului.
„În ceea ce priveşte respectarea angajamentelor faţă de Comisia Europeană, vă asigur că vor fi necruţători în raportul MCV din ianuarie, cum, de alfel, vor fi şi faţă de blocarea accesului Justiţiei la anchetarea foştilor miniştri Borbely şi Dobre sau faţă de blocarea, de către Senat, a punerii în aplicare a hotărârii ICCJ care-l priveşte pe senatorul Mircea Diaconu. Ştiu bine cum lucrează această instituţie a UE şi este păcat că actuala Putere nu a înţeles că niciodată interesele de grup, de partid, nu pot fi aşezate deasupra Justiţiei”, a afirmat președintele României.
Ce a recomandat CE
Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV dat publicității în 18 iulie, să respecte statul de drept și să ia măsuri imediate pentru eliminarea actualelor controverse declanșate de evenimentele politice din vară și decizii luate de autoritățile de la București.
În acest context, CE a cerut numirea unui „Avocat al poporului care să se bucure de susținerea tuturor partidelor transpartinică”. CE precizează că numirea unei astfel de persoane ar trebui să se facă printr-un proces transparent și obiectiv, care să ducă la alegerea unei personalităși cu o autoritate, integritate și independență de necontestat.