„Eu cred că era şi este oportună o reuniune a CSAT fără să impunem noi de la Guvern. Este o decizie a preşedintelui. Evoluţiile sunt însă atât de dinamice, evoluţiile au fost dramatice în ultimele săptămâni, astfel încât poate că ar fi fost bine să avem o şedinţă CSAT”, a declarat Titus Corlățean.
Şedinţa CSAT poate fi convocată de şeful statului sau de două treimi din membrii Consiliului. Asta înseamnă că Guvernul poate să impună o astfel de reuniune în urma votului miniştrilor care fac parte din CSAT. Cu toate acestea, șeful diplomației sugerează că mingea este lăsată în terenul președintelui. Mai mult, Titus Corlățean dă asigurări că există comunicare interinstituțională, în ciuda divergențelor afișate public.
„Dar până la urmă este decizia preşedintelui, face evaluările pe care le crede de cuviinţă, corespondăm, lucrăm foarte strâns cu toate instituţiile statului, cu serviciile de informaţii, cu instituţiile de securitate naţională. Deci asta nu înseamnă că statul nu funcţionează şi nu îşi are propriile sale evaluări, propriile iniţiative. Dar dacă se impune totuşi, decizii constituţionale clare consacrate în materie de securitate naţională se iau numai în CSAT”, a declarat, sâmbătă, ministrul de Externe, Titus Corlățean.
Dreptul de convocare a CSAT a devenit un nou motiv de dispută între palate. Premierul Victor Ponta a trimis către administraţia prezidenţială o nouă analiză a situaţiei din Ucraina şi Republica Moldova spre a fi discutată într-o şedinţă a CSAT. În replică, şeful statului susţine că România nu este în pericol de a fi atacată şi că şeful Guvernului vrea mai degrabă să obțină controlul asupra unei noi instituţii de stat, aşa cum a procedat cu altele ce ţin de securitatea naţională.