Candidații pentru alegerile prezidențiale au fost verificați de CNSAS. Cine a colaborat cu Securitatea

Data actualizării: Data publicării:
dosar al securitatii
Dosar al Securității. Foto: CNSAS

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat miercuri, 16 octombrie, că a finalizat procedura de verificare a candidaților pentru alegerile prezidențiale. Dintre cei 14 candidați intrați în cursa electorală, doar în cazul lui Silviu Predoiu, fostul șef adjunct al Serviciului de Informații Externe (SIE), CNSAS arată că a fost cadru al Centrului de Informații Externe între 1987-1989.

CNSAS verifică, înainte de fiecare rundă de alegeri, dacă cei care au intrat în cursa electorală au colaborat cu fosta Securitate, serviciul secret de informații prin care regimul comunist menținea controlul asupra populației, de multe ori prin metode brutale. 

Despre Elena Lasconi (USR), Nicolae Ciucă (PNL), Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Ana Birchall (independentă), Cristian Diaconescu (independent), Ludovic Orban (Forța Dreptei), Kelemen Hunor (UDMR) și Călin Georgescu (independent), CNSAS arată că „nu au fost colaboratori sau lucrători ai fostei Securități”.

Dintre candidații la prezidențiale, patru dintre ei, Constantin Sebastian Popescu (Noua Românie), Beatrice Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională), George Simion (AUR) și Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) nu împliniseră 16 ani la 22 decembrie 1989.

Silviu „Pumnea” Predoiu

Despre Silviu Predoiu, însă, CNSAS arată că a avut „calitatea de angajat al fostei Securități”, fiind înregistrat în evidențe cu numele de serviciu „Silviu Pumnea”.

„În urma verificărilor întreprinse (...) au rezultat informații privind apartenența domniei sale la structurile fostei Securități, în calitate de ofițer al fostei Securități”, arată CNSAS într-un comunicat de presă.

Concret, potrivit sursei citate, Silviu Predoiu a fost încadrat la Centrul de Informații în 1987, în grad de locotenent major. A avut ca misiune acoperire la Întreprinderea de Comerț Exterior Geomin, potrivit CNSAS.

„Întrucât nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată ar fi desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în cazul domnului Silviu Predoiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii”.

Adeverința CNSAS poate fi contestată în următoarele 48 de ore. 

Silviu Predoiu a fost prim-adjunct al directorului SIE timp de 13 ani, între 2005 și 2018, și a ocupat și funcția de director interimar. Acesta candidează acum din partea Partidului Ligii Acțiunii Naționale. 

Editor : M.G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adio, metrou Cluj. Consecința rușinoasă a...
Digi FM
Monica Anghel, despre transformarea prin care a trecut după ce a slăbit 40 de kilograme: „Am avut încredere...
Pro FM
Delia, dezvăluiri neașteptate. Cine este persoana care îi gestionează banii: „Am deplină încredere!”
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Care este cel mai sănătos aliment din lume, conform științei. Este gratuit, dar românii nu-l cunosc
Newsweek
800.000 de români vor avea din ianuarie 2025 salariul cât cel minim european. Cu cât crește?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Actrița de la Hollywood care este de nerecunoscut după ce a slăbit 45 de kilograme. Imaginile cu aceasta au...
UTV
Theo Rose si Anghel Damian s-au casatorit in secret. „A fost cea mai frumoasa nunta la care am participat...