Titus Corlăţean a explicat că interceptorii care urmează să fie amplasaţi în România, în cadrul scutului american antirachetă, nu vor avea încărcătură nucleară, putând fi folosiţi doar pentru legitimă apărare.
În calitate de „stat european şi membru al Alianţei Nord-Atlantice, România, împreună cu comunitatea internaţională, urmăreşte dezvoltarea (...) oportunităţilor legate de rachetele baltistice”, având în vedere faptul că „Europa este situată într-o zonă de posibile acţiuni”, a spus Corlățean.
„Această abordare este un răspuns responsabil şi paşnic. Interceptorii care vor fi amplasaţi în România nu vor avea încărcătură nucleară. Pot fi folosiţi doar pentru legitimă apărare şi în linie cu normele internaţionale şi Carta ONU”, a subliniat ministrul român de externe, pentru Interfax, preluat de Mediafax.
„Sistemele SUA şi NATO nu sunt în niciun caz îndreptate împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul român de Externe.
Referindu-se la garanţiile cerute de Rusia, el a evocat faptul că „cele mai solide garanţii au fost deja prezentate de Alianţă şi au fost incluse în Declaraţia summitului NATO la Chicago”, iar partea română este interesată şi are „speranţe mari în cooperarea NATO-Rusia în acest domeniu pe bază de reciprocitate şi transparenţă”.
Tot astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în urma discuţiilor cu omologul său român, Titus Corlăţean, a declarat că Rusia continuă să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova, care ar trebui să îşi menţină suveranitatea.