Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îl atacă pe președintele Klaus Iohannis, după acesta a anunțat că mâine va fi semnat Acordul național pentru parcursul european al României. PSD și ALDE nu vor fi prezenți la semnarea acestui pact.
„Deşi Curtea Constituţională a decis astăzi amânarea dezbaterilor cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, dl Iohannis dă dovadă de dispreţ faţă de rolul instituţiilor din statul român şi anunţă că la Cotroceni, mâine, îşi aduce apropiaţii să semneze aşa zisul Acord Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Nu este decât o nouă dovadă de disperare din partea preşedintelui şi de lipsă de respect faţă de rolul instituţiilor din statul român”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
El a făcut referire la anunțul CCR că amână pentru sfârșitul lunii dezbaterea privind validarea referendumului pe justiție din 26 mai și că decretul președintelui de convocare a referendumului a fost contestat.
„Şi atunci, care este graba dlui Iohannis în a forţa semnarea acestui Acord? Dacă judecătorii CCR vor decide că, poate, întrebările la acest referendum nu au fost constituţionale, atunci ce valoare va avea acest Acord impus de dl Iohannis? Sau, dl Iohannis consideră că prin semnarea acestui Acord de către câteva partide va putea pune presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale, astfel încât să ia o decizie favorabilă domniei sale?”, a spus Tăriceanu.
El a susținut din nou că Iohannis vrea să deturneze referendumul în interes electoral și că ALDE consideră că un pact național ar trebui semnat între partide.
„Din nou, dl Iohannis are un discurs care, în loc să unească o ţară şi o clasă politică, nu face altceva decât să dezbine şi că creeze o variantă de “democraţie” pentru domnia sa şi prietenii domniei sale. Dl Iohannis se îndepărtează astfel tot mai mult de la rolul constituţional de preşedinte al tuturor românilor şi de preşedinte deasupra partidelor politice şi devine, de facto, liderul opoziţiei politice”, a mai spus Tăriceanu.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că propune acest pact național după consultările avute cu partidele parlamentare, în urma referendumului pe justiție din 26 mai.
Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.
Un „acord politic național care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru corupți, a interdicției adoptării de ordonanțe de urgență în justiți, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar și transpunerea măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, și în strict acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, a rapoartelor MCV și GRECO, adoptarea modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis săptămâna trecută. PNL, USR, Pro România și PMP au anunțat că vor semna acordul național.
PSD, în schimb, a cerut ca în acest pact să fie incluse încă șapte puncte cele mai multe fiind temele din campania electorală pentru alegerile europarlamentare ale lui Liviu Dragnea.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media