FOTO: MEDIAFAX
Președintele a explicat că ţara noastră exclude orice fel de relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, însă prudenţa în cazul Siriei este legată de faptul că încă sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni români pe teritoriul acestui stat, iar până în prezent nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.
„Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă", a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni.
El a subliniat, însă, că prudenţa adoptată de România are o limită. „Într-un asemenea tablou, cred că România trebuie să rămână consecventă. Sigur că vedem declaraţii legate de un stat sau altul, de întâmplări pe teritoriul unui stat sau altul, abordări mai mult sau mai puţin îndreptate spre abordări militare, dar pentru România esenţa este, în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă. Sigur, prudenţa noastră are o limită, şi anume aceea în care dacă ni s-ar cere să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Dar până când acest lucru se întâmplă, opţiunea mea este pentru prudenţă şi pentru menţinerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum(...). Prudenţa nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri, dar nu cred că trebuie să ne situăm pe poziţia de campioni într-o direcţie sau alta, pentru că nu avem informaţii", a argumentat președintele, citat de Mediafax.
De asemenea, el a arătat că există analize privind folosirea gazelor chimice de luptă în Siria, însă nu sunt încă „certitudini”.
„Imediat ce vom avea o poziţie a experţilor ONU, România se va pronunţa, dar până atunci avem doar informaţii neconfirmate”, a afirmat Traian Băsescu, reluând poziția exprimată luni într-o conferință de presă.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că este important ca investigaţia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice în Siria să fie finalizată cât mai rapid şi fără impedimente, iar în aşteptarea rezultatelor acestora România se va consulta cu partenerii europeni şi euroatlantici.