Simion promite case ieftine dacă ajunge președinte. Ce prevede Constituția

Andreea Rubica Data actualizării: Data publicării:
geroge simion face declaratii
George Simion, președintele AUR. Foto. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Președintele AUR și-a prezentat programul politic cu care candidează la alegerile prezidențiale. George Simion vine cu 200 de promisiuni, printre care case la un preț mult sub pragul pieței. Constituția prevede clar care sunt atribuțiile și rolul președintelui țării în stat, și nicăieri nu este specificat că acesta poate da locuințe cetățenilor.

George Simion promite românilor locuințe cu toate utilitățile, care vor fi construite în cartiere noi - cu școli, grădinițe și spitale -, la un preț de 35.000 de euro pentru 2 camere, 50.000 de euro pentru 3 camere și 75.000 de euro pentru patru camere, toate cu dobândă 0%.

„Vrem să construim anual 100.000 de case la un preț standard de 35.000 de euro pentru apartamente de două camere. În cartiere noi, cu toate sistematizările făcute și cu toate condițiile - creșe, grădinițe, spitale, locuri de joacă, parcuri, școli, policlinici”, a declarat George Simion, potrivit Agerpres.

Este de precizat că prețul unui apartament cu 2 camere în București, într-un bloc nou, se apropie și uneori chiar depășește prețul de 100.000 de euro. Prețul apartamentelor diferă totuși de la oraș la oraș.

Ce spune Constituția

Potrivit Constituției, președintele României „veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”.

De asemenea, articolul 80 din Constituția României arată că președintele „reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integralității teritoriale a țării”.

Mai exact, președintele României este cel care reprezintă țara la nivel internațional. Acesta nu are puterea de a oferi case românilor sau refinanțări de credite.

„Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României”, arată articolul 91 din Constituția României.

La nivel de politică internă, președintele României desemnează candidatul pentru funcția de premier și numește Guvernul pe baza votului de încredere dat de Parlament.

Șeful statului are atribuții în apărarea țării și securitatea națională, fiind comandantul forțelor armate și președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Alte atribuții ale președintelui sunt de a oferi decorații și titluri de onoare, de a acorda gradele de mareșal, general, amiral și a numii în funcții publice.

Ce mai promite Simion

Printre promisiunile pe care George Simion le face românilor se numără și un legislativ mai mic de doar 300 de parlamentari, un Guvern cu 12 ministere și maximum 50 de secretari de stat.

O altă promisiune face referire la reducerea taxării muncii, președintele AUR propune pentru primii 5.000 de lei o taxare a muncii redusă de la 47% la 25% pentru a putea oferii salarii decente.

De asemenea, George Simion dorește și refinanțarea tuturor creditelor imobiliare „în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat”.

Toate promisiunile făcute de George Simion în programul politic sunt incluse într-un contract pe care acesta îl va semna „cu fiecare român, începând de mâine, fizic în toate orașele țării”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alertă meteo ANM de ultimă oră! Valul de caniculă se intensifică în România, temperaturi tropicale în aproape...
Digi FM
Dana Nălbaru lucrează de zor la gradina de la țară. „O femeie obosită, dar fericită"
Pro FM
De ce arestarea lui Justin Timberlake ar putea fi ultima picătură pentru Jessica Biel. Peste câte a trecut...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea...
Newsweek
Câți pensionari iau sub 1.500 lei pensie și câți au peste 5.000 lei? Ce se întâmplă la recalculare?
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul în care un câine Husky e surprins în timp ce cânta. Imaginile sunt virale: „E chiar mai bun decât...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...