Secretarul Camerei recunoaşte: Voturile cu mâna ridicată sunt întotdeauna inexacte

Data actualizării: Data publicării:
parlament

Voturile cu mâna ridicată de la plenurile comune ale Camerei Deputaţilor sunt întotdeauna inexacte. O spune chiar unul dintre secretarii Camerei, care recunoaşte că niciodată nu poate număra fix câţi aleşi au votat pentru şi câţi împotrivă. E, practic, admiterea faptului că rezultatul acestor voturi este viciat. O ştiu şi liderii social-democraţilor. Toate partidele s-au folosit, însă, la un moment dat, de această situaţie.

Ionuţ Moşteanu, secretar al Camerei Deputaţilor: „Este aproape imposibil să dai un vot cu certitudine."

Ionuţ Moşteanu este unul dintre secretarii care au numărat voturile la plenul comun de acum două zile. Admite că niciodată nu poate stabili cu exactitate rezultatul votului. Aleşii nu sunt număraţi, ci luaţi la grămadă, după ochi!

Ionuţ Moşteanu, secretar al Camerei Deputaţilor: "Este o mişcare browniană tot timpul în timpul şedinţei, asta este realitatea. Şi fiind doar doi secretari care numără efectiv este cvasi imposibil sa spui băgând mâna în foc că ai fix 233 care au votat pentru, fix 120 care au votat împotrivă."

Pentru a reuşi să ţină totuşi o oarecare evidenţă, domnul deputat a apelat la strategie. Înainte de şedinţă îşi face o schiţă a sălii, pe grupuri parlamentare îi numără pe aleşi şi încearcă să noteze din timp câţi pleacă şi câţi intră în sală. Chiar şi aşa, nu poţi şti niciodată exact.

Ionuţ Moşteanu, secretar al Camerei Deputaţilor: „PNL au fost undeva între 33 şi 39 de oameni pe tot timpul şedinţei comune”.

Ioan Munteanu, lider grup parlamentar PSD: „Este o dinamică a celor care intră şi care ies din sală şi oricât ai număra de bine cred că se fac fie greşeli în plus, fie în minus."

Aşa că toate aceste voturi ar putea fi considerate viciate.

Inconvenietul major al votului cu mâna ridicată faţă de votul electronic, este că alegătorii, cetăţenii nu pot verifica modul în care au votat parlamentarii.

La propunerea parlamentarilor USR conducerea Camerei Deputaţilor a acceptat ca din sesiunea următoare să se introducă votul electronic şi la plenul comun. Doar atunci se va şti cu exactitate rezultatul unui vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri