Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a solicitat Hidroelectrica să finalizeze lucrările la hidrocentrala de la Paşcani, judeţul Iaşi, la care lucrările au început în anul 1985. S-au investit aici peste 400 de milioane de lei şi mai este nevoie de 60 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei pentru exproprierea unei suprafeţe de teren de peste 2.000 de hectare, a spus Burduja, într-un clip video postat sâmbătă, pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Sunt astăzi la amenajarea Hidroenergetica de la Paşcani, un alt proiect început înainte de 1989, în anul de graţie 1985. Proiectul de aici, acest lac de acumulare în devenire este la un grad de realizare de 80 la sută, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane de metri cubi de apă. Sunt lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi putere instalată şi este la un stadiu de 80 la sută”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit News.ro.
Ministrul Energiei s-a referit şi la sumele cheltuite până acum, dar şi la cele care urmează să fie cheltuite.
„Din 1985 până astăzi, statul român a cheltuit aici undeva la 400 de milioane de lei. Pentru a putea finaliza această lucrare mai avem nevoie cam de 60 de milioane de euro, plus aproximativ 30 de milioane de lei pentru exproprierea acestor terenuri. Vorbim de o suprafaţă de 2.300 de hectare. Dacă totul decurge conform planului, reuşim în câteva luni de zile, până în jumătatea anului viitor, să expropriem ceea ce nu s-a reuşit timp de zeci de ani de zile, aceste peste 2000 de hectare, iar în prima jumătate a anului 2026 întreaga lucrare ar trebui să fie gata,” a spus Burduja.
„Solicit conducerii Hidroelectrica accelerarea tuturor acestor investiții”, adaugă el.
Potrivit ministrului, investiţia va însemna producere de energie verde, dar şi diminuarea riscurilor inundaţiilor.
„Întreaga lucrare poate fi finalizată în trimestrul 2 din 2026 şi va însemna producţie de energie verde, diminuarea riscurilor inundaţiilor, apă potabilă pentru Paşcani şi localităţile limitrofe, apă pentru irigaţii pentru judeţele Iaşi şi Neamţ”, a scris, pe Facebook, Sebastian Burduja.
Editor : C.L.B.