Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, continuă atacurile la adresa Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi. El a declarat în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi 24 că cele două doamne fac abuz de putere.
„Nu mai ai autoritatea morală să asiguri credibilitatea instituției, prezența acestor doamne are un efect de decredibilizare a justiției. Când președintele Înaltei Curți se folosește de instrumentele de putere pentru a pune în cătușe un om care stă șase luni în privare de libertate, aceste lucruri trebuie privite cu mare seriozitate”, a afirmat el.
Gestul lui Călin Popescu Tăriceanu este văzut ca unul politic de către partenerul său de guvernare, social-democratul Victor Ponta.
„E un gest politic. Preşedintele nu poate schimba magistraţi din functie. Este o bătălie pe care liberalii lui Tăriceanu o poartă în mod elegant şi la care primesc înjurături”, a afirmat Victor Ponta.
Solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu i-a înfuriat, însă, pe magistraţi. CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă acuzaţiile şefului Senatului au rolul de a decredibiliza sistemul judiciar şi dacă afectează independenţa justiţiei.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că „îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său”.
CSM mai acuză, în comunicatul de presă, conducerea Senatului şi o parte a presei că au încercat să strice reputaţia şefei instanţei supreme, Livia Stanciu.
„Mie mi s-a părut revoltător ca al doilea om în stat să ceară primului om în stat, şefului statului, să demită doi magistraţi din funcţiile de conducere, în afara condiţiilor legale”, a declarat Cristi Danileţ, membru CSM.
Cinci parlamentari din grupul PLR, în frunte cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-au cerut, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi.
Demiterea acestora nu a reprezentat singura solicitare adresată preşedintelui Klaus Iohannis de Călin Popescu Tăriceanu şi de cei patru senatori semnatari ai scrisorii. Ei i-au mai cerut şefului statului să fie să fie de acord cu modificările Codului de Procedură Penală. Mai exact, să le agreeze pe cele mai controversate. Prima: doar cei care sunt acuzaţi de infracţiuni cu violenţă să fie puşi în cătuşe, nu şi cei din dosarele de corupţie. A doua modificare spune că arestarea preventivă se poate face în baza unor indicii temeinice şi nu în baza unor suspiciuni rezonabile, aşa cum este în prezent.