România încearcă să adopte în an electoral o legislaţie privind securitatea naţională

Data publicării:
sri

Potrivit liderilor politici sunt şanse mari să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte combaterea terorismului, securitatea cibernetică şi cartelele prepaid. De asemenea, se va încerca o modificare a Codului Penal în privinţa atacurilor cibernetice. Cel mai probabil, se va amâna adoptarea unor noi legi pentru SRI şi SIE, dar şi a unei legi privind statutul ofiţerului de informaţii.

Un pachet complet de legi privind securitatea naţională este necesar, dar greu de adoptat într-un an electoral, susţin liderii partidelor parlamentare. Astfel că se va merge pe un pachet de urgenţă.

Ar trebui să fie pachetul legilor securităţii naţionale o prioritate legislativă pentru orice fel de stat normal la cap, le-am cam evitat”, spune Alina Gorghiu, preşedintele PNL.

„Dacă nu suntem în stare să facem lucrul ăsta, înseamnă că avem o problemă. E important, aici nu te poţi juca, pentru că, din câte ştiu eu, cei care vizează atacuri cibernetice, terorism sau de altă natură nu cred că aşteaptă până când Parlamentul României se trezeşte”, afirmă Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Preşedintele Comisiei de Control al SRI susţine că schimbări în pachetul legislativ s-ar putea face abia după modificarea Constituţiei. Succes ar avea doar câteva legi.

Mă refer la acele acte legislative de care avem nevoie urgentă, legea 535 privind combaterea terorismului, legea securităţii cibernetice, legea cartelelor prepaid şi care pot fi adoptate prin consens politic mult mai repede”, spune Georgian Pop, preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI.

Călin Popescu Tăriceanu susţine că trebuie adoptată o lege clară în privinţa cartelelor prepaid, dar un pachet complet e greu de votat anul acesta.

Toate aceste amenințări nu pot să constituie un motiv pentru îngrădirea sau încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, cum, din păcate, în ultima perioadă s-a întâmplat”, spune Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE.

Poziţia României este în afara trendului european, avertizează Georgian Pop.

România este singurul stat din Uniunea Europeană unde competenţele nu că au fost date în plus, ci prin decizii ale Curţii Constituţionale,din contră, au scăzut”, spune Georgian Pop, preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a propus în 2007 un pachet de legi privind securitatea naţională, dar acesta a fost respins de Parlament. Absenţa unei legislaţii coerente în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă, este poziţia exprimată recent de preşedintele Klaus Iohannis.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani