România încearcă să adopte în an electoral o legislaţie privind securitatea naţională

Data publicării:
sri

Potrivit liderilor politici sunt şanse mari să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte combaterea terorismului, securitatea cibernetică şi cartelele prepaid. De asemenea, se va încerca o modificare a Codului Penal în privinţa atacurilor cibernetice. Cel mai probabil, se va amâna adoptarea unor noi legi pentru SRI şi SIE, dar şi a unei legi privind statutul ofiţerului de informaţii.

Un pachet complet de legi privind securitatea naţională este necesar, dar greu de adoptat într-un an electoral, susţin liderii partidelor parlamentare. Astfel că se va merge pe un pachet de urgenţă.

Ar trebui să fie pachetul legilor securităţii naţionale o prioritate legislativă pentru orice fel de stat normal la cap, le-am cam evitat”, spune Alina Gorghiu, preşedintele PNL.

„Dacă nu suntem în stare să facem lucrul ăsta, înseamnă că avem o problemă. E important, aici nu te poţi juca, pentru că, din câte ştiu eu, cei care vizează atacuri cibernetice, terorism sau de altă natură nu cred că aşteaptă până când Parlamentul României se trezeşte”, afirmă Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Preşedintele Comisiei de Control al SRI susţine că schimbări în pachetul legislativ s-ar putea face abia după modificarea Constituţiei. Succes ar avea doar câteva legi.

Mă refer la acele acte legislative de care avem nevoie urgentă, legea 535 privind combaterea terorismului, legea securităţii cibernetice, legea cartelelor prepaid şi care pot fi adoptate prin consens politic mult mai repede”, spune Georgian Pop, preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI.

Călin Popescu Tăriceanu susţine că trebuie adoptată o lege clară în privinţa cartelelor prepaid, dar un pachet complet e greu de votat anul acesta.

Toate aceste amenințări nu pot să constituie un motiv pentru îngrădirea sau încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, cum, din păcate, în ultima perioadă s-a întâmplat”, spune Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE.

Poziţia României este în afara trendului european, avertizează Georgian Pop.

România este singurul stat din Uniunea Europeană unde competenţele nu că au fost date în plus, ci prin decizii ale Curţii Constituţionale,din contră, au scăzut”, spune Georgian Pop, preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a propus în 2007 un pachet de legi privind securitatea naţională, dar acesta a fost respins de Parlament. Absenţa unei legislaţii coerente în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă, este poziţia exprimată recent de preşedintele Klaus Iohannis.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...