Liviu Dragnea, liderul PSD, îl acuză pe şeful statului că a complotat cu opoziţia pentru a-i lua funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Îl numeşte „Iohannis Zapciul” şi spune că are „atitudini dictatoriale”. Reacţia lui Liviu Dragnea vine după ce liberalii au încercat în Camera Deputaţilor să îl revoce din funcție, iar printre cei care ar fi complotat împotriva lui, spune liderul social - democrat, se află şi fostul său coleg de partid - Marian Neacşu - exclus între timp din PSD.
PNL a susţinut că Florin Iordache conduce şedinţa în mod ilegal pentru că exista deja o solicitare de revocare a sa. Într-un moment de neatenţie al puterii, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea, a preluat conducerea şedinţei. A vorbit de la un microfon adus ...de acasă.
Marilen Pirtea: Doresc să supuneţi la vot prelungirea şedinţei.
Florin Iordache: Dar nu conduceţi dummneavoastră.
Marilen Pirtea: Am dreptul să conduc şedinţa, n-am condus nicio sedinţă până acum.
Opoziția își clamează victoria
Câteva minute bune, şedinţa a avut doi preşedinţi. Florin Iordache - cel delegat de Liviu Dragnea - şi Marilen Pirtea - cel propus de opoziţie. Acesta din urmă a supus la vot revocarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei.
- Domnule Pirtea, vă rog frumos. Daţi-vă la o parte! a insistat Florin Iordache.
Marilen Pirtea a mers mai departe:
- Cine e pentru revocarea din funcţie a domnului Liviu Dragnea? 112 voturi pentru.
După acest vot, opoziţia şi-a clamat victoria.
Raluca Turcan - liderul deputaţilor PNL: Liviu Dragmea, out de la conducerea Camerei Deputaţilor. S-au supus la vot cele două proiecte de hotărâre care au fost dezbătute și urmează într-o ședință de plen să fie votate final.
„Opoziţia a reușit să îl înlăture pe Liviu Dragnea. E marea victorie pe care o aşteaptă o lume intreagă”, a clamat Eugen Tomac, președintele PMP.
„Există limite de a te face de râs . Le-aţi depăşit cu brio, stimaţi colegi”, a strigat către opoziție Daniel Suciu, liderul deputaților PSD.
Acuze la adresa șefului statului: A complotat!
Social-democrații l-au acuzat pe șeful statului că a orchestrat demersul opoziției.
„Am văzut o încercare disperată și eșuată de a prelua cu japca o instituție a statului. Ăsta e stilul lui Iohannis. Are atitudini dictatoriale și vrea o putere absolută. Acesta este președintele nostru: Iohannis Zapciul”, a declarat Liviu Dragnea.
Șeful statului spune însă că nu a avut timp de aşa ceva. Dar a adăugat că încercarea opoziției merită reluată. „Sper să opoziția va reuși. Nu am avut o implicare, dar ideea nu e rea. O să mă gândesc la asta”, a spus Klaus Iohannis.
Opoziţia a recurs la acest scenariu disperat după ce Florin Iordache a refuzat solicitarea lor de supunere la vot a revocării conducerii Camerei.
„Revocarea mea şi a preşedintelui se poate face doar la solicitarea grupurilor din care fac parte”, susține Florin Iordache.
„Vă e foarte mare frică unul de altul. PSD nu supune la vot, pentru că are o teamă de psdiști care ar vota pentru demiterea lui Dragnea”, a lansat provocarea Dan Vîlceanu, deputat PNL.
Trecut în tabăra Opoziţiei, Victor Ponta le-a adus aminte foştilor săi colegi cum a fost schimbat şeful Camerei în 2012, prin voinţa plenului.
„Plenul e suveran. Am supus la vot schimbarea Robertei Anastase și plenul suveran a decis prin vot”, a reamintit președintele Pro România.
Ce spune regulamentul
Regulamentul era însă diferit în urmă cu cinci ani şi permitea ca preşedintele Camerei să fie înlocuit la solicitatea majorităţii.
În prezent, Regulamentul spune că doar liderul grupului care l-a propus poate cere revocarea. Solicitarea trebuie ulterior verificată şi de Biroul Permanent.
Cum se revocă preşedintele Camerei
Art. 26
(...) Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Art. 27
(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor. (...)
(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte.
(sursa: Regulament)
Deşi opoziţia a cerut modificarea Regulamentului, solicitarea lor nu a fost luată în discuţie.
Reporter: E depusă de câteva săptămâni.
Iordache : Şi care e problema? Avem un termen limită?
Dincolo de luptele politice cu accente din Caragiale care s-au dat miercuri în Camera Deputaților, demersul opoziției pare mai degrabă un test în vederea depunerii unei eventuale moțiuni de cenzură.
Citiți și: