Incertitudine în Parlament. Opoziție: „Dragnea și Iordache sunt foști lideri ai Camerei”. Reacția PSD
A fost scandal în Camera Deputaților. PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectelor de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea și Florin Iordache. Acesta din urmă a refuzat să supună la vot propunerile, susținând că nu sunt regulamentare. Opoziția susține că cei doi nu mai sunt la șefia Camerei Deputaților și a invocat o hotărâre a CCR, care spune că plenul Parlamentului este suveran, dar și precedentul Roberta Anastase din 2012.
Actualizare 12:30. Florin Iordache a ieșit la declarații. El a respins faptul că Opoziția a reușit înlăturarea lui din funcția de vicepreședinte și a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, argumentând că propunerea de revocare nu putea fi pusă pe ordinea de zi, deoarece singurii care puteau cere acest lucru erau social-democrații.
Citește și
Prima reacție a lui Liviu Dragnea după scandalul privind revocarea sa
Ponta invocă precedentul Roberta Anastase. „Se va întâmpla și schimbarea lui Dragnea, e inevitabil”
Olguța Vasilescu: Un deputat PNL i-a dat telefonul lui Florin Iordache să vorbească cu Iohannis
Actualizare 12:10. Reprezentanții Opoziției au ieșit la declarații. „Majoritatea a fost spulberată”, a spus Raluca Turcan. „Toate partidele de opozițe - PNL, USR, PMP, Pro România, deputații neafiliați și minoritățile - au reușit să reinstituie democrația și respectul față de lege în această instituție atât de importantă”, a mai spus liderul grupului parlamentar liberal.
„Astăzi s-a văzut că majoritatea nu mai există”, a adăugat Dan Barna. „Moțiunea de săptămâna viitoare devine cu adevărat o moțiune importantă”, a mai anunțat președintele USR.
„În acest moment, Liviu Dragnea și Florin Iordache sunt foști lideri ai Camerei Deputaților”, a precizat Eugen Tomac, președintele PMP.
Deocamdată este incert dacă Liviu Dragnea și Florin Iordache mai conduc Camera Deputaților, deoarece președintele de ședință a refuzat să supună la vot cererile Opoziției, iar aceștia au votat cu mâinile ridicate. PNL, USR și PMP invocă o decizie a CCR care spune că plenul este suveran.
Actualizare 12:08. Florin Iordache a suspendat din nou ședința, invocând lipsa cvorumului.
Actualizare 12:05. Dan Barna a anunțat că Liviu Dragnea a fost demis de la președinția Camerei Deputaților. „Plenul este suveran și a decis acum câteva minute”, a spus președintele USR, însă Florin Iordache nu părăsește scaunul de la prezidiu.
Citește și USR: Lui Iordache îi e frică să se ridice de pe scaun. PSD a pierdut majoritatea
Actualizare 12:00. Din sală i s-a strigat lui Florin Iordache să elibereze scaunul. „Eliberez când plec din sală”, a răspuns el.
Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților a acuzat Opoziția că momentul de azi „este cel mai rușinos din istoria Parlamentului”, iar din sală s-au auzit huiduieli.
Actualizare 11:55. Ședința de plen s-a reluat și Opoziția încearcă să revocarea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. PNL, USR și PMP invocă faptul că plenul este suveran și votul lor trebuie luat în calcul.
Actualizare 11:50. Se pare că situația s-a mai detensionat, iar parlamentarii revin la locurile lor.
Actualizare 11:32. Florin Iordache a suspendat ședința, după ce deputatul PNL Marilen Pirtea a refuzat să plece de la microfonul plenului. În acest moment, Florin Iodache nu vrea să se ridice de pe scaunul de prezidare a ședinței Parlamentului, iar în jurul lui sunt câțiva social-democrați. În acest moment se poartă un soi de negocieri între parlamentarii coaliției la putere și cei ai opoziției.
Gigel Știrbu: „În Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale”
Liberalul Gigel Ştirbu a acuzat faptul că se foloseşte dubla măsură, invocând revocarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei, în 2012, pe fondul schimbării majorităţii parlamentare. Adresându-se lui Eugen Nicolicea şi lui Florin Iordache, el a punctat: „În Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. Ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla”.
Actualizare 11:25. Victor Ponta a afirmat că „avem un Parlament care nu funcționează” și că, dacă majoritatea parlamentară și-a pierdut voturile, atunci ar trebui supuse la vot cererile PNL.
Actualizare 11:15. PNL amenință cu greva parlamentară.
Actualizare 11:00. Dan Barna, președintele USR, îl acuză pe Florin Iordache că prezidează ședința ilegal: „Articolul 27, punctul 2, vorbește exact despre situația în care vă aflați, spunând că preşedintele nu poate conduce ședința biroului sau a plenului în care se discută revocarea. Nu e vorba de punctul despre revocare, ci despre întreaga ședință. Sunteți într-o ilegalitate gravă. CCR spune că plenul este suveran. În situația încălcării Constituției, plenul e suveran. Conduceţi ilegal această ședință. E în dezbatere introducerea pe ordinea de zi a unui punct care privește revocarea dumneavoastră. Nu aveți dreptul să conduceți această ședință, e ilegală.”
Actualizare 10:30. Ofensiva PNL, USR și PMP se pare că stagnează, deoarece pentru suplimentarea pe ordinea de zi cu cele două cereri este nevoie de acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare, iar în acest moment PSD se opune.
În plus, în regulamentul Camerei Deputaților se arată că aceste cereri pot fi depuse doar de partidul care l-a propus pe președinte sau pe vicepreședinte.
O variantă pentru revocarea lui Liviu Dragnea și Florin Iordache ar fi schimbarea regulamentului. Însă, această modificare trebuie să treacă întâi de Comisia de Regulament, să fie avizată și apoi adoptată prin votul în Camera Deputaților.
Actualizare 10:20. Deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a cerut lui Florin Iordache să demisioneze pentru gestul obscen făcut în plen: „Aveți onoare?”
Precedentul Roberta Anastase din 2012
Actualizare 10:15. Raluca Turcan, președintele grupului parlamentar PNL, a cerut suplimentarea cu două proiecte pe ordinea de zi. Este vorba așadar de cererile de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, și a lui Florin Iordache, din funcția de vicepreședinte.
Raluca Turcan: „Vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare, a domnului vicepreședinte Florin Iordache și a domnului președinte al Camerei Deputaților Liviu Dragnea.”
Florin Iordache: „Revocarea mea, cât și a președintelui se poate face la solicitarea grupului parlamentar din care provin. (...) Nu supun la vot, să faceți ce vreți”
În acest context, Raluca Turcan a cerut și schimbarea procedurii de vot, să fie prin ridicarea mâinilor, din cauza problemelor la sistemul electronic. Propunerea a fost susținută de Victor Ponta, președintele Pro România, care a amintit că în iulie 2012 la fel a fost schimbată Roberta Anastase din funcția de președinte al Camerei: „Sunt convins că nu am greșit, Parlamentul este suveran, trebuie să facem ca în 3 iulie 2012.”
O asemenea mobilizară generală este foarte rară, la această oră, în Parlament, transmite Alina Manolache, jurnalist Digi24.
Dacă de obicei se întârzie cu începerea plenului, de data aceasta, la 9:30, toți social-democrații fugeau pe holuri ca să-și înregistreze prezența și să intre în sala de plen.
Din informațiile Digi24, Opoziția testează azi majoritatea PSD-ALDE. Pe hârtie, coaliția nu mai are majoritate pentru legile importante: are 163 de voturi, în condițiiile în care sunt necesare 165 pentru proiecte de lege importante, pentru că vorbim de majoritate absolută (jumătate plus un vot).
Așadar, cei de la PSD și probabil și cei de la ALDE au fost de urgență convocați și îndemnați să nu părăsească sala de plen în momentul în care va începe ședința.
Din informațiile de până acum, PNL și USR ar urma să ceară modificarea regulamentului Camerei Deputaților astfel încât Liviu Dragnea să poată fi revocat din funcția de șef al Camerei Deputaților, sau să fie permis unui alt grup parlamentar decât cel din care face parte să ceară această revocare.
De altfel, Opoziția a anunțat în trecut că are o ofensivă graduală, de la această revocare până la o moțiune de cenzură, ce ar urma să fie depusă până la finalul acestei sesiuni parlamentare, din jurul datei de 21 decembrie.
- Etichete:
- parlament
- camera deputatilor
- psd
- liviu dragnea
- raluca turcan
- florin iordache
- pmp
- usr
- dan barna
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News