Laszlo Tokes a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu, în decembrie 2009, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.
Invitată la emisiunea „Imparțial”, Renate Weber a declarat că „domnul Laszlo Tokes mai degrabă a fost simbolul Revoluției”.
„La acest moment, eu nu cred că domnul LaszloTokes este identificat, în Parlamentul European, că ar fi fost simbolul Revoluției. Pe mine mă mai tot întrebau de-a lungul timpului și spuneam tot parcursul pe care l-a avut domnul Tokes, pentru că așa mi se părea că e o informare corectă”, a declarat europarlamentarul PDL.
„Acum, mai degrabă în Ungaria cred că este un simbol. Este, altfel, mult mai apropiat de Fidesz”, formațiunea premierului ungar Viktor Orban, a mai spus R. Weber.
Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” va avea loc în 26 septembrie, când vor fi luate în discuţie setul de scrisori prin care se solicită retragerea ordinului lui Laszlo Tokes.
Reuniunea de joi a fost convocată după ce europarlamentarul PSD Corina Creţu, membru al Ordinului Naţional „Steaua României”, a solicitat public, în 28 august, retragerea Ordinului„Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României”.
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
„Sunt convinsă că acest consiliu va analiza un ansamblu de fapte și nu doar această declarație. Sunt convinsă că și Consiliul se va uita dacă acțiunile și vorbele sunt, de fapt, într-un cadru democratic. Cred că trebuie făcută o analiză mult mai profundă”, apreciat Renate Weber.