Regretele lui Traian Băsescu

Data publicării:
votare 6

Secție de vot FOTO: MediafaxFoto

A plecat ca ideea „hai să ştie oamenii pe cine votează”, a ajuns pe urmă în dezbaterea cu societatea civilă şi domnul profesor Pârvulescu are un mare merit aici, vot uninominal compensat, ceea ce a dus la acest monstru de Parlament cu 590 de parlamentari. Deci, este un eşec major, pe care eu l-am susţinut şi aduceţi-vă aminte că am pus această întrebare şi într-un referendum care nu a fost, într-adevăr, câştigător, dar mi-am asumat ideea votului uninominal. A fost un eşec! Eşecuri mai am multe, dar asta a fost zguduitor!”, a declarat președintele, care a fost întrebat dacă are regrete pentru lucruri pe care ar fi vrut să le facă, dar nu a reușit.

Revizuirea Constituţiei - spre exemplu - păcat că nu s-a făcut, dar aici ar fi un mare risc dacă s-ar face de dragul de a se face. Spre exemplu, eu am trimis la Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei, care nu schimbă fundamentele actualei Constituţii, pe care o consider o Constituţie bună în principiile ei, ci doar clarifică nişte articole, care lăsau loc la interpretare şi vă pot spune că în modificările pe care le-am propus chiar am ţinut cont de hotărârile Curţii Constituţionale. Deci, revizuirea Constituţiei este un alt eşec pentru că în 2009 am numit un guvern PDL-PSD, bucurându-mă public că, în sfârşit, avem procentul cu care să revizuim Constituţia. A fost pe urmă USL-ul care a făcut cu totul altceva decât ceea ce după părerea mea trebuia şi credeţi-mă că sunt un om care înţelege această Constituţie şi în litera şi în spiritul ei. Deci, iată numai două, dar mai sunt”, a precizat președintele.

Întrebat cu ce sentimente pleacă de la Cotroceni, Traian Băsescu a spus că nu are niciun fel de părere de rău. „Am fost pregătit de la primul mandat câştigat să plec peste 10 ani, ştiam că se termină. Deci, nu am de ce să am vreun regret. Nu plec nici cu părere de rău, am sentimentul că, atât cât am putut, în mod cert n-am fost un preşedinte genial, dar atât cât am putut, am făcut tot pentru a mişca lucrurile înainte, pentru ca România să avanseze, să se modernizeze. Poate aş fi putut face mai mult, poate alte tactici decât confruntarea ar fi fost mai bune, deşi mi-am dat întotdeauna seama că orice s-ar fi putut discuta, dacă pe masa de negociere se aducea şi justiţia, şi atunci am preferat această bătălie continuă, în care, vă repet, am totuşi satisfacţia că cei care m-au suspendat de două ori din cauza justiţiei, vorbesc astăzi ce spuneam eu în 2005. Deci nu plec cu niciun fel de regret, cu niciun fel de părere de rău, doar cu întrebarea: oare, puteam altfel să fac mai mult?”, a explicat președintele.

El a avut și explicații pentru nerealizările sale: „Sunt de 10 ani aici, dar sunt puţine lucruri pe care le poţi face dacă nu ai un guvern partener, iar mie mi-a dat Dumnezeu guvernul Tăriceanu din 2004 în 2008, cu care am avut o perioadă de miere, aşa, de vreun an, mi-a dat guvernul Ponta aproape trei ani şi a mai rămas la mijloc cu Boc, în perioada în care, pe bună dreptate, presa semnala faptul că se face abuz de asumări de răspundere. Trebuie să vă spun că a fost un lucru deliberat făcut. Ştiam că o lege cum e Legea educaţiei nu va trece nehăcuită prin Parlament, ştiam că dacă lăsăm Codurile, Codul Comercial şi Codul de Procedură Comercială, s-ar fi făcut harcea parcea acel cod, ştiam că dacă Legea micii reforme este lăsată şi să treacă prin Parlament, ar fi fost făcută terci. Deci, deliberat am utilizat acea procedură extrem de severă şi mai puţin democratică decât dezbaterea parlamentară. Dacă aş fi avut mai mult timp un guvern prietenos, probabil că se făceau mai multe”, a punctat președintele.

Întrebat ce a pierdut și ce a câștigat ca om, Traian Băsescu a răspuns: „Am câştigat enorm pentru onoarea care mi s-a făcut de români să le fiu preşedinte 10 ani. Deci, câştigul este enorm. Nu sunt... câţi şefi de stat ai României suntem în viaţă? Trei. Păi să fii unul din cei trei e mare lucru şi vine al patrulea acum. Să sperăm că-l prindem toţi în viaţă şi pe Iohannis, după ce face 10 ani, ca să fim patru”, a încheiat președintele. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...