Victor Ponta a declarat că este vorba de o rectificare pozitivă pe bugetul general consolidat.
„Cresc veniturile cu 1,07 miliarde de lei și cheltuielile cu 1,34. În luna iunie, nu față de iunie 2013, ci față de planul de încasări, încasările au fost de 99,7% însă în iulie deja de ieri se realizase peste 100%. Probabil ce se încasează până pe 31, vom avea o lună iulie cu încasări suplimentare față de planul aprobat”, a spus premierul.
Deficitul bugetar rămâne și în urma acestei rectificări, cel de 2,2% din PIB, a mai anunțat șeful Exectivului.
„Nu ne-am atins la această rectificare de niciuna din rezervele discutate cu partenerii internaționali”, a precizat el.
Sume suplimentare consistente primesc:
Ministerul Sănătății: 489 milioane de lei
CNAS: 166 milioane de lei
Ministerul Apărării: 400 milioane de lei
Ministerul Economiei: 300 milioane de lei
Ministerul Educației: 150 milioane de lei
Ministerul Transporturilor: 356 milioane de lei
Ministerul Muncii: 42 milioane de lei
Justiției: 42 de milioane de lei
Ministerul Culturii: 20 milioane de lei
MAI și Autoritatea Electorală Permanentă: 192 de milioane de lei
„Ministerul Apărării are prevăzute fonduri pentru posibile cheltuieli în perioada următoare, acestea urmează să fie angajate şi, din acest motiv, le-am trecut în Fondul de rezervă şi, pe măsură ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apărării în această dimineaţă şi, până la sfârşitul anului, intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru Apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă, dificilă pentru regiune, să fie de 0,2% din PIB”, a subliniat Victor Ponta.
Victor Ponta a mai anunțat că 600 de milioane de lei vor fi folosite pentru plata arieratelor autorităților locale. Premierul a precizat și că, cel mai probabil, o a doua rectificare va avea loc la sfârșitul lunii septembrie.
Nici premierul şi nici ministrul delegat pentru Buget n-au explicat de unde vin aceste încasări record.
Cei doi s-au rezumat să spună doar că vor da mai mulţi bani pentru Sănătate, Apărare, Economie, Transporturi, Interne şi Educaţie. Ceva bani în plus vor primi Justiţia şi Muncă. Sunt însă şi ministere ghinioniste, care vor fi nevoite să strângă cureaua.
„În primul rând se taie de la Finanţe, 750 de milioane de lei din acţiuni generale. Mai sunt reduceri mici de 10, 20 de milioane. Acestea sunt singurele ministere de la care se taie. 25 de milioane de la Mediu”, a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.