Foto: Facebook
„Klaus Iohannis a fost astăzi în faţa unei alegeri simple cu privire la promulgarea sau nu a Codului Fiscal: să ţină cont de interesele românilor, care ar fi fost beneficiarii scăderii taxelor şi impozitelor SAU să ţină cont de interesele de partid, ales PNL; să asculte de solicitările venite din partea mediului de afaceri care sprijină noul Cod Fiscal sau să asculte de solicitările lui Cătălin Predoiu, ale lui Gh. Ialomiţeanu sau Vasile Blaga – politicieni care vor să ajungă cât mai repede la guvernare şi cu orice preţ. Preşedintele a ales greşit: interesele de partid, înaintea intereselor oamenilor. Decizia lui Klaus Iohannis este una pur politică, fără argumente economice. Argumentele invocate sunt de formă, pentru a încerca să explice o decizie luată doar din considerente politice şi pentru un partid politic, PNL.
Ironia maximă este că „partidul meu” şi „guvernul meu” reprezintă şi pentru Klaus Iohannis şi pentru Traian Băsescu acelaşi lucru: PDL (noul PNL fiind, în fapt, vechiul PDL), Blaga, Predoiu, Anastase. Doi preşedinţi – unul după altul – luptă pentru aceiaşi oameni şi pentru interesele aceluiaşi partid, în detrimentul intereselor românilor.
În discursul ţinut acum câteva zile, preşedintele Klaus Iohannis afirma: „trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică”. Klaus Iohannis s-a lăsat total pradă tentaţiei politice şi a ignorat realitatea economică. Realitatea economică este că România are o creştere economică de 4%, investiţiile străine sunt în creştere accentuată şi a crescut nivelul de colectare în primele luni ale acestui an. Suntem într-un context unic de oportunitate pentru a pune în aplicarea un Cod Fiscal ultraliberal care va securiza creşterea economică şi va accelera efectele pozitive pentru populaţie. Mai mult, toate măsurile economice care au pregătit terenul pentru noul Cod Fiscal: de la reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la reducerea TVA la alimente au dovedit că economia românească este pregătită şi răspunde pozitiv la astfel de stimuli fiscali. Cel mai important, astăzi românii simt în buzunare efectele pozitive ale scăderii preţurilor la alimente ca urmare a scăderii TVA la alimente. Or, în situaţia în care realitatea economică oferă argumente mai mult decât solide şi în condiţiile în care mediul de afaceri şi românii o cer, gestul lui Klaus Iohannis de a refuza promulgarea Codului Fiscal din interese politice partizane este de neînţeles. Cu atât mai de neînţeles este acest gest, în condiţiile în care Klaus Iohannis a inclus în programul politic de candidat la prezidenţiale multe din măsurile de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea TVA la 19%, pe care acum le critică. În concluzie, nu asistăm doar la o simplă cedare în faţa tentaţiei politice, este cedarea supremă; pentru că rar există un context atât de favorabil şi de clar în care argumentele politicianiste trebuie lăsate doparte pentru a creşte economia şi a oferi rezultate palpabile în viaţa românilor.
ALDE ia act de decizia eronată şi partizană a preşedintelui Iohannis. În acelaşi timp, ne exprimăm convingerea că, împreună cu partenerii de guvernare, vom găsi soluţii pentru a trece cât mai rapid prin Parlament din nou Codul Fiscal, fără modificări de substanţă, inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. ALDE asigură mediul de afaceri că actuala coaliţie de guvernare îşi păstrează neschimbată promisiunea ca România să aibă un nou Cod Fiscal.
Ceea ce este regretabil este că dezbaterea pe legi care se fundamentează pe noul Cod Fiscal cum este Legea salarizării – care urmăreşte să repună salariile bugetare pe baze solide şi predictibile de creştere – trebuie amânată. Exact ca şi în trecut, românii trebuie să plătească factura unei decizii luate pentru a aduce PNL cât mai repede la Putere”, se arată în comunicatul ALDE.
Citiți și: Președintele retrimite în Parlament Codul fiscal