Din înregistrarea video aflată chiar pe site-ul Camerei Deputaţilor rezultă că au votat doar 209 parlamentari.
Gestului deputaţilor ar putea avea două explicaţii. Fie au numărat greşit, fie au ţinut cu orice preţ să arate cât sunt de responsabili. Fapt pe care l-au subliniat şi în discursuri.
„Domnule preşedinte, aş vrea să le mulţumesc tuturor parlamentarilor care au venit în zi liberă şi celor 70 de liberali prezenţi”, a spus George Scutaru, liderul PNL din Camera Deputaţilor.
„Trebuie să apreciez, aşa cum a făcut-o şi colegul meu, că aproape toate grupurile parlamentare au răspuns prezent”, a susţinut şi Marian Neacşu.
„Am dovedit încă o dată că parlamentarii îşi fac datoria şi că nu obstrucţionează Justiţia”, a fost mesajul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea.
Şi o a treia explicaţie vine de la unul dintre membrii comisiei de numărare. Voturile nu au legătură cu numărul celor care au votat.
„Au răspuns prezent 254, din care nu ştim câţi s-au dus efectiv la tribună. În urnele respective numărul cel mai mic de bile albe, bile negre puse în urna corectă era 190. Deci 190 se ia ca vot pentru. Iar în urna albă au fost 34 de bile negre, deci 34 de voturi împotrivă. Deci, în total, 224 de bile, nu de oameni”, a explicat Nicolae Mircovici, secretar al Biroului Permanent.
Nu este pentru prima oară când parlamentarii se încurcă la numărarea voturilor. Un caz celebru este cel al Robertei Anastase, care a numărat de două ori mai multe voturi decât numărul deputaţilor prezenţi în sală în acel moment.
În ce situaţii este folosit tipul de vot cu bile
Votul secret cu bile este folosit în situaţii importante şi, de multe ori, totul poate depinde de un singur vot. Aşadar, comisia de numărare are o mare responsabilitate.
Votul secret cu bile este folosit pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor, cum a fost şi cazul de ieri, când deputaţii au votat pentru arestarea preventivă a colegului lor, Gheorghe Coman.
Moţiunile de cenzură se votează la fel. Şi ele sunt foarte importante pentru că, dacă sunt adoptate, guvernul este automat demis.
Procedura se foloseşte şi la acordarea votului de încredere Guvernului. Şi tot vot secret cu bile se utilizează când vine vorba despre suspendarea preşedintelui sau de punerea sa sub acuzare.