PSD ia în calcul să boicoteze constituirea noului Parlament, având în vedere că PNL, USR-PLUS și UDMR, partidele care vor să formeze o coaliție de guvernare de dreapta, își împart între ele conducerile celor mai importante comisii legislative.
Social-democrații sunt deranjați că, în urma negocierilor purtate coaliția de dreapta PNL-USRPLUS-UDMR, comisiile din Parlament care ar revine PSD sunt cu o miză mai mică în ierarhia Legislativului, în contextul în care s-au clasat pe prima poziție la alegerile generale.
PSD ia în calcul să boicoteze constituirea noului legislativ, care presupune validarea a două treimi dintre deputați și a trei pătrimi dintre senatori și ca toți aceștia să depună jurământul.
„Vrem o reprezentare conform scorului. Își negociează funcții și comisii total netransparent”, au declarat surse din cadrul PSD.
Dacă social-democrații vor absenta și nu vor depune jurământul, s-ar întârzia calendarul.
Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului este destul de clar: parlamentarii care refuză să depună jurământul în Parlament sunt considerați invalidați. Ar fi un risc aici pe care și l-ar asuma social-democrații, însă, din informațiile Digi24, nu se grăbesc să se constituie Parlamentul până când nu vor avea discuții cu cei de la PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru a fi regândită această redistribuire a conducerii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților și din Senat între toate partidele parlamentare.
Zegrean: Dacă președintele va numi o persoană care nu trece de Parlament, mai e un pas până la anticipate
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarant, la Digi24, că preşedintele nu este obligat să ţină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă.
“În situaţia rezultatului din alegeri, preşedintele nu este obligat să ţină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă. De aceea se şi numesc consultări aceste întâlniri între preşedinte şi reprezentanţii partidelor politice din Parlament, pentru că trebuie să găsească o soluţie, o persoană care să fie propusă să formeze Guvernul şi să aibă şi speranţa că va obţine votul Parlamentului.
Este strict la voia preşedintelui cine va fi numit acum să formeze Guvernul. Sigur, preşedintele îşi asumă un risc, pentru că dacă va numi o persoană care nu va trece prin Parlament, mai avem un pas până la anticipate. Că după aceea trebuie să reia discuţiile, iar să facă o propunere şi după aceea, dacă pică, în termen de 60 de zile mergem la anticipate”, a declarat Zegrean.
Întrebat dacă președintele poate desemna un premier înainte ca noii parlamentari să depună jurământul, Augustin Zegrean a explicat: “Nu, n-are sens. Pentru că nu are cu cine să discute. Acea persoană desemnată, în 10 zile trebuie să depună lista membrilor Guvernului și programul de guvernare. Dacă nu se întrunește Parlamentul până în acele 10 zile. Ce facem?”.
De asemenea, chestionat dacă PSD ar putea ataca la CCR această numire, fostul șef al Curții Constituționale a precizat: “Pot, dar fără succes”.
Editor : A.C.