Partidul Social Democrat cere reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare pe tema reglementării prețurilor la energie și gaze pe o perioadă limitată. „Realitatea economico-socială o impune”, transmit social democrații, într-un comunicat de presă.
„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație. Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor”, se arată în comunicatul PSD.
„De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie. PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, mai transmit social democrații.
Guvernul a prelungit în luna martie pentru un an de zile plafonarea prețurilor la energie.
Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh
- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv
- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici
Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici
- maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.
După adoptarea ordonanței, liderul PSD Marcel Ciolacu spunea că ordonanța va acţiona ca „un scut” atât pentru români, cât şi pentru firme, „care nu vor mai trăi zilnic sub spectrul unor scumpiri dureroase”.
Editor : R.K.