Propunerea premierului pentru campania electorală: „Proiectul Cioloş”

Data actualizării: Data publicării:
guvern sedinta 10

Experienţa Guvernului tehnocrat şi proiectele care au fost începute şi trebuie continuate vor fi strânse într-o platformă pe care Dacian Cioloş o va lansa în discuţie în perioada următoare. În perioada campaniei electorale. Este, spune premierul, un punct de pornire în discuţia cu partidele care declară că îl susţin pentru un nou mandat la Palatul Victoria, după alegerile din decembrie. Este şi o platformă de dezbatere în spaţiul public, bazată pe activitatea din ultimul an a lui Dacian Cioloş şi a colaboratorilor săi.

Cosmin Prelipceanu: PNL şi USR anunţă că vă susţin prim-ministru după alegeri. Cu voia dumneavoastră sau fără?

Dacian Cioloş, premierul României: În primul rând trebuie mers la alegeri. Şi trebuie să mergi la alegeri cu un program de guvernare şi să câştigi alegerile respective. Din punctul meu de vedere, dincolo de ceea ce afirmă PNL şi USR acuma, e important să avem o discuţie pe nişte principii, pe nişte valori, pe nişte teme mari pe care şi eu cred că ar trebui să lucrăm în perioada următoare. Şi apoi cetăţenii trebuie lăsaţi să decidă dacă aceste valori, dacă aceste principii, dacă acest teme pot face proiectul unui program de guvernare.

Cosmin Prelipceanu: Adică vă veţi asuma împreună cu aceste două partide sau doar cu unul dintre ele un program de guvernare?

Dacian Cioloş, premierul României: Eu am mai spus-o public că nu o să candidez. Dar asta nu mă împiedică să am păreri, puncte de vedere despre cum ar trebui continuare lucrurile. Pornind de la experienţa acumulată în acest an şi de la ceea ce am vbăzut în anii trecuţi. Şi îmi propun ca în perioada imediat următoare să vin cu aceste principii, cu aceste valori, cu proiectele pe care le-am început şi care, din punctul meu de vedere ar putea fi continuate, şi, în măsura în care va exista o susţinere a acestor proiecte – nu un program de guvernare, pentru că programul de guvernare este apanajul partidelor... Dar cu o astfel de platformă, cu un astfel de proiect care să reflecte cumva experienţa pe care am acumulat-o în aceşti ani şi, să spun aşa, legământul pe care l-aş lăsa pentru perioada următoare. Cu asta pot să contribui la dezbaterea care va avea loc în perioada următoare.

Cosmin Prelipceanu: V-aţi întâlnit deja cu partidele astea, pentru proiectul despre care vorbiţi?

Dacian Cioloş, premierul României: Nu, pentru că am putea avea discuţii după ce o să prezint acest proiect. Nu trebuie să ne aşteptăm la ceva foarte surprinzător, e o sinteză şi o reflexie a ceea ce am lucrat până acuma, a modului de guvernare pe care am încercat să îl punem în aplicare, bazat pe onestitate, bazat pe integritate, bazat pe principii ale transparenţei, pe profesionalism, pe reforme pe care le-am început multe dintre ele pentru că am fost obligaţi de realităţi, de împrejurări să le începem, chiar dacă ele trebuie gândite într-o perspectivă dincolo de un an de zile. Şi tocmai pentru că am început lucruri la care probabil nu ne-am aşteptat sau despre care nu am crezut la început că va trebui să lucrăm şi pentru că ne dăm seama că în sănătate de exemplu, în educaţie, în infrastructură, în debirocratizare şi creşterea performanţei administraţiei publice, în politica socială versus crearea de locuri de muncă. În toate aceste domenii sunt lucruri pe care am fost împinşi, cumva, de la spate de realitate să le începem şi care ar trebui continuate. O să le pun pe hârtie împreună cu colaboratorii şi o să le prezentăm în spaţiul public, propunându-le ca o platformă de lucru şi pentru perioada următoare.

Citiți și:  Reacția lui Liviu Dragnea la „Proiectul Cioloș”

C. T. Popescu despre „Proiectul Cioloş”

„Moralitatea, onestitatea, integritatea, profesionalismul sunt esenţiale”

Cosmin Prelipceanu: Dumneavoastră spuneţi aşa: Va exista un proiect Cioloş. Sau un proeict al echipei Chioloş. Am înţeles bine? La care poate să se lipească orice partid...

Dacian Cioloş, premierul României: Decât să las în decembrie, sau când o să se termine mandatul acestui guvern, să las un raport legat de ceea ce am făcut... Atâta vreme cât sunt unele lucruri pe care le-am făcut pentru că ne-am propus să le facem, altele pe care le-am început fără să fi putut să le finalizăm pentru că ele trebuie gândite pe o perspectivă mai lungă... Deci, decât să fac un astfel de raport formal, prefer să-l fac acuma, înainte de campania electorală şi să spunem celor care participă la dezbaterea electorală şi cetăţenilor. Uite, din punctul nostru de vedere, pentru că ne-aţi tot solicitat şi ne-aţi cerut sau ne-aţi întrebat dacă participăm la alegeri sau nu, ei uite... Probabil că vor fi miniştri care vor participa la alegeri, dar părăsind Guvernul. O să vedem în perioada următoare. Însă eu, ca prim-ministru, am spus că vreau să îmi duc mandatul până la capăt şi atunci contribuţia mea la această dezbatere şi la ceea ce se va putea întâmpla după alegeri va fi această platformă cu principii, cu valori, cu teme, cu proiecte pe care le vom pune în dezbatere.

Cosmin Prelipceanu: Pentru Dacian Cioloş, din chestiunile astea din proiectul pe care îl veţi prezenta public, care vă este cea mai apropiată şi o consideraţi cea mai necesară României acum?

Dacian Cioloş, premierul României: Dincolo de proiecte... Sau înainte de proiecte cred că este important modul de abordare a acestor proiecte, comportamentul ca persoană publică, om de stat. Şi aici cred că onestitatea, integritatea sunt elemente esenţiale. Moralitatea, onestitatea, integritatea sunt, din punctul meu de vedere, esenţiale. Profesionalismul, la fel. Să abordezi lucrurile cu profesionalism. Pentru că nu e important doar ceea ce faci, ce-ţi propui şi ce spui oamenilor că o să faci, ci şi starea de spirit în care prezinţi lucrurile respective şi capacitatea de a transmite încrederea oamenilor că chiar eşti capabil să faci lucrurile respective.

„Important este să învăţăm din greşeli şi să nu le mai punem sub preş”

Cosmin Prelipceanu: Aţi adăugat nuanţa cu proiectul. Înţelegem că dacă partidele vor accepta proiectul domneavoastră, excludeţi sau nu excludeţi posibilitatea să fiţi prim-ministru după alegeri?

Dacian Cioloş, premierul României: Nu am discutat cu ei acest lucru. Şi nu atât mă interesează pe mine dacă eu o să fiu prim-ministru sau nu, ci mă interesează să văd în ce măsură lucruri bune pe care le-am făcut pot fi continuate. Dacă, într-un fel sau altul voi putea contribui la asta, dintr-o poziţie sau alta, nu spun că nu o să fac. Dar nu ăsta e lucrul important acuma şi, aşa cum v-am spus, vreau întâi să vedem care sunt reacţiile apropo de aceste principii şi valori pe care o să le prezentăm.

Cosmin Prelipceanu: Ne-aţi spus că onestitatea este foarte importantă pentru dumneavoastră şi că un om politic onest este cel care comunică oamenilor cu care lucrează şi lucruri delicate, şi proiecte mai delicate şi le comunică inclusiv atunci cînd greşeşte. Aţi greşit de când sunteţi prim-ministru?

Dacian Cioloş, premierul României: Sigur că am greşit, am greşit de mai multe ori şi am încercat să îmi corectez greşelile. Am greşit probabil şi în modul în care am ales unii oameni, am greşit probabil şi pentru că am luat anumite decizii. Şi am încercat, atunci când mi-am dat seama... Sigur, atunci când faci o greşeală materială, ţi-o asumi. Atunci când faci o greşeală în procesul decizional poţi să corectezi acea decizie dacă îţi recunoşti greşeala la timp şi vii cu altă decizie care să amelioreze lucrurile sau, dacă consultându-te cu alţi oameni care poate că au o viziune mai bune, iei decizia corectă. Eu cred că nu putem învăţa decât din greşeli. Important este ca aceste greşeli să se repercuteze cât mai puţin asupra celorlalţi şi important este ca să învăţăm din greşeli şi să nu le mai punem sub preş.

Cosmin Prelipceanu: Ce primeşte România de la Guvernul Cioloş?

Dacian Cioloş, premierul României: Eu i-aş lăsa pe români să spună ce au primit sau nu. Sau aş lăsa viitorul să ne spună în ce fel lucruri pe care le-am început acuma pot fi valorificate. Sper eu însă să vedem nişte proiecte continuate. Şi un alt mod de a lucra. Am vrut foarte mult, încă de la început, să lucrăm într-o cât mai mare transparenţă şi deschidere faţă de cetăţeni. Sper eu ca acest mod de a lucra, de la nivelul Guvernului cu societatea să se perpetueze şi chiar să fie ameliorat.

„Nu trebuie să ne temem de politică”

Cosmin Prelipceanu: Persistă sau nu temerea că odată cu schimbarea puterii, aşa cum se întâmplă în urma alegerilor, mare parte din reformele dumneavoastră se vor duce pe apa sâmbetei?

Dacian Cioloş, premierul României: Ca un om care nu face parte dintr-un partid politic, mesajul pe care l-aş transmite este că nu trebuie să ne temem de politică. Sau să avem impresia că în mod definitiv şi irevocabil politica nu este un lucru bun. Eu nu cred că putem avea democraţie fără politică. Dar e rolul nostru, al tuturor cetăţenilor, să facem în aşa fel încât politica să fie una onestă şi să semene cât mai mult cu aşteptările pozitive, bune, pe care le avem noi de la conducători şi de la modul în care vrem să evolueze societatea. Deci, în măsura în care ne vom folosi rolul şi forţa, puterea noastră de cetăţeni în momentul alegerilor şi după aceea, în măsura în care ne vom folosi această energie şi lucrurile bune care au fost începute eu cred că vor fi continuate. Pentru că un Guvern nu poate să lucreze în afara reacţiei societăţii. Deci în măsura în care societatea va şti ce să ceară şi prin modul în care votează dar şi prin modul în care se exprimă după ce au votat şi guvernul e instalat, în această măsură vom avea şi continuarea lucrurilor bune, nu doar de la acest guvern ci în general de la un guvern la altul. Şi această continuitate este esenţială pentru evoluţia României.

Citiți și:  Reacția lui Liviu Dragnea la „Proiectul Cioloș”

C. T. Popescu despre „Proiectul Cioloş”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...