ACTUALIZARE 15.11:
Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale este de acum mai transparentă. Guvernul a adoptat, printr-o Hotărâre, noi norme metodologice de aplicare a legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, legislație modificată substanțial prin Legea 113/2015 intrată în vigoare la 21 mai 2015.
Astfel, noile norme au scopul să asigure mai multe transparență, dar și un un control mai riguros al aplicării legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
De asemenea, șeful Executivului a mai declarat, la începutul şedinţei săptămânale de guvern, că un document cu aceste priorităţi urmează să fie trimis în Parlament.
„Am finalizat planurile de acţiuni sectoriale, cu prioritate pe fiecare minister. Am reușit să sintetizăm aceste priorități sectoriale pe care vi le-ați fixat într-un document pe care o să-l trimitem Parlamentului. În urmatătoarele două sau trei săptămâni o să vin la dumneavoastră la ministere pentru a discuta cu dumneavoastră și cu conducerea ministerului modul în care v-ați propus să vă organizați pentru implementarea acestor măsuri. Mâine am prevăzut să merg la Ministerul Agriculturii și cel al Energiei, și o să continuăm săptămâna viitoare. O să vă rog să vă pregătiți să fie clar modul în care implementăm aceste măsuri”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș.
Pe ordinea de zi a Guvernului se află și aprobarea normelor de finanțare a partidelor. Astfel, partidele vor putea să își deconteze cheltuielile din timpul campaniei electorale din banii de la bugetul de stat, doar atunci când obțin 3% din totalul voturilor. De asemenea, legea prevede că partidele se pot împrumuta de la persoane fizice, dar banii trebuie returnați în termen de trei ani. Mai mult, împrumutul trebuie legalizat de un notar, iar banii pot fi returnați doar prin intermediul băncilor.
Legea a fost aprobată de președintele Klaus Iohannis, anul trecut, în mai.