Primarul PSD supărat pe Legea salarizării

Data actualizării: Data publicării:
marius liviu petre primar pestera fv

Marius Liviu Petre e un primar PSD din judeţul Constanţa despre care presa a mai scris, pentru că s-a remarcat pentru modul în care a încercat să aducă bunăstarea în comuna pe care o conduce, Peștera.  Acum, face notă discordantă de la politica partidului şi scrie pe pagina lui de Facebook despre „efectul de seră” al „creșterilor” salariale.

Primarul constată că „o majorare de 25% din programul guvernamental se transformă într-o diminuare de 20 de procente”. Aduce exemple concrete, scrie şi despre explicaţiile ministrului muncii şi conchide: „E minunat că s-au corectat dezechilibre. Și chiar daca cei afectați sunt doar 3%, așa cum se anunță oficial, pentru aceștia sunt sume care chiar contează. Sume care fac diferența dintre a-și mai trimite copiii la școală sau nu, dintre a-și mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masă, etc., etc., etc. Avem în schimb creșteri salariale pentru primari (doar un exemplu). Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de castă din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfecțiune”, a scris pe Facebook primarul social-democrat din comuna Peștera, județul Constanţa.

Citiți și:  Ce trebuie să înţelegem din conferinţa de presă a ministrului muncii?

Eugen Teodorovici a găsit soluția pentru salariile IT-iștilor. Proiectul de ordonanță, publicat pe site-ul MF

Iată postarea integrală a primarului: 

"Efectul de seră" al "creșterilor" salariale.... Sau cum o majorare de 25% din programul guvernamental se transformă într-o diminuare de 20 de procente. Studii de caz:
- femeie de serviciu, jumătate de normă, școală din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 566 lei net, salariu ianuarie 2018 = 373 net;
- muncitor de întreținere cu atribuții de fochist, școală din mediul rural, salariu decembrie 2017 = 691 lei net, salariu ianuarie 2018 = 554 lei net.

Explicații oficiale, venite chiar din partea doamnei ministru:
- doar 3% dintre bugetari au salarii mai mici, în mare parte demnitari;
- era necesar "sa corectam aceste dezechilibre";
- "Este bine pentru cei care sunt la part-time să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim pe economie pentru că vor beneficia de drepturi la pensie şi la o asigurare medicală. Până acum, toţi cei care lucrau până acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minimă pe economie, care era de fapt completată de statul român. În mod normal, în sistemul bugetar, nu trebuie să avem angajaţi part-time. Aşa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unităţi şcolare. I-am rugat pe cei de la ministerul Educaţiei să completeze aceste norme în sensul că o femeie de serviciu să aibă o normă întregă, fie că se completează ea şi la alte şcoli".

Prin urmare, mii de salariați cu venituri diminuate, care și așa erau mai mult decât modeste, vor aștepta că "rugămințile" ministrului Muncii să fie transpuse în practică de ministrul Educației. Și asta în condițiile în care oricum unitățile școlare nu își pot acoperi costurile anuale pentru a subzista, "grație" găselniței numită "cost per-elev", iar ministerul cere imperativ reduceri de norme, fie didactice, fie nedidactice. Cat despre aberatia cu completarea in alte școli, să ne gândim cum ar putea o femeie de serviciu sa presteze intr-o grădiniță și într-o școală primară sau o alta grădiniță, aflată la distanță de "n" kilometri, si care evident își desfășoară activitatea în același interval orar... Dar, e minunat că "s-au corectat dezechilibre". Și chiar daca cei afectați sunt "doar" 3%, așa cum se anunță oficial, pentru aceștia sunt sume care chiar contează. Sume care fac diferența dintre a-și mai trimite copiii la școală sau nu, dintre a-și mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masă, etc., etc., etc. Avem în schimb creșteri salariale pentru primari (doar un exemplu). Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de castă din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfecțiune.

Citiți și: Cum a devenit o școală de la țară un model în România

Copiii din comuna Peștera au primit câte o tabletă de la Primărie

Se îmbogăţeşte din vânt. Comuna Peştera va avea propria turbină eoliană

VIDEO. Cele mai frumoase luminițe de sărbători. O comună din Constanța a întrecut toate așteptările

Elefanți, cămile și show aviatic de ziua unei comune din județul Constanța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei