Adrian Vrânceanu, arhiect la Primăria Peştera: "Este în vecinătatea DJ 222. Turbina va ocupa o suprafaţă...o platformă de 3.632 de mp".
Turbina va deveni funcţională cel mai probabil la sfârşitul verii.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În această zonă, la o distanţă de circa 100 de metri faţă de drumul judeţean va fi amplasată eoliana. Ea va ocupa 400 mp din acest câmp şi va genera suficientă energie pentru a asigura încălzirea pe timp de iarnă şi iluminatul tuturor instituţiilor publice din comună".
Terenul acesta aparţine Primăriei iar banii pentru investiţie, două milioane de euro, provin din fonduri europene.
Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera: "Dacă luăm în calcul şcolile, alimentarea cu apă - pompele de la....care aprovizionează toate satele cu apă potabilă, sărim de 120-150.000 de euo pe an. Deci, 150.000 de euro, beneficiu anul, bani pe car eăi vom reloca pentru investiţii".
Eoliana va ajuta şi şcolile din comună care, până iarna trecută, s-au încălzit cu centrale pe lemne şi combustibil. Această unitate de învăţământ, spre exemplu, a cheltuit, iarna trecută, 60.000 de lei.
Marius Petre, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Peştera: Trecerea la centrale eoliene va însemna, totodată şi trecerea la centrale pe bază de electricitate, cele care se vor aprinde şi se vor porni, practic, dintr-un singur buton
Gigantul cu o putere de 1,5 megawaţi va deveni şi...obiectiv turistic.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Eoliana comunei va semăna cu acestea, din spatele meu, doar că, în interior, va fi o scară de acces iar acolo sus, cabina va fi împrejmuită cu geamuri de sticlă astfel încât turiştii să poată admira peisajul de la peste 100 de metri înălţime."
Amplasarea eolienei nu este la întâmplare. Locul s-a decis după ce, luni de zile, s-au făcut studii pentru a se determina direcţia în care vântul bate cel mai frecvent şi cu cea mai mare putere.
reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc