Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului. Deși reuniunea este informală, este prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea pe agenda JAI a aderării la Spațiul Schengen. Surse oficiale au declarat pentru digi24.ro că ministrul de Interne Lucian Bode va participa la reuniunea de la Stockholm.
Potrivit surselor citate, România încearcă să folosescă această reuniune informală pentru a aranja mai multe întâlniri bilaterale, dintre care cea mai importantă ar putea fi cea cu reprezentanții Suediei, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene și care poate pune pe agenda Consiliului JAI subiectul aderării României la Schengen.
„În acest moment, agenda JAI are trei subiecte: 1. Ucraina; 2. Combaterea criminalității transfrontaliere; 3. Migrația și politica de returnare”, au precizat sursele citate.
Reuniunea informală a Consiliului JAI va avea loc în capitala Suediei, la Stockholm, în perioada 25-27 ianuarie. „Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, se arată pe siteul oficial al Consiliului European.
Ulterior, prima ședința JAI cu o agendă oficială va avea loc în perioada 9-10 martie, la Bruxelles.
Europarlamentarii români susțin că aderarea la spațiul Schengen trebuie solicitată la reuniunea informală din 25-27 ianuarie.
„Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”, a scris pe Facebook europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
„Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum. Deci, toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, a scris și europarlamentarul Eugen Tomac.
Președintele Klaus Iohannis declara, la finalul anului trecut, că România va deveni parte a Schengen, punctând că miza nu este data la care se va întâmpla acest lucru, ci intrarea în spaţiul de liberă circulaţie.
„Speranţa mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza. Da, Consiliul JAI din martie ar fi, cel puţin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, a spus Klaus Iohannis.
Totodată, președintele a declarat că „cea mai bună soluție este ca România și Bulgaria să intre împreună în spațiul Schengen”.
Împotriva aderării României s-a opus, la Consiliul JAI din 8 decembrie, Austria, în timp ce împotriva Bulgariei s-a exprimat Olanda.
Citește și Die Presse: Karl Nehammer se va răzgândi în februarie în privința blocării României la Schengen
În prima zi a anului, cancelarul Nehammer s-a întâlnit la Viena cu președintele bulgar Romen Radaev. Nehammer și Radev au convenit asupra unei noi întâlniri, la granița Bulgariei, pe data de 23 ianuarie.
„Nu înseamnă că Austria va ajuta Bulgaria”, spune vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan.
„Singurul lucru care îl interesează este să câștige capital politic în Austria. Faptul că va vizita Bulgaria pe 23 ianuarie nu înseamnă că Austria va ajuta Bulgaria. Sunt convins că în cadrul vizitei nu va face nicio promisiune Bulgariei, nu va face nicio declarație pozitivă privind Schengen, ci va continua cu discursului agresiv pe tema migrației. Merge în Bulgaria doar pentru a avea o nouă ocazie de a comunica pe tema migrației publicului din Austria înaintea alegerilor regionale din 29 ianuarie”, declara europarlamentarul PNL.