Oficial, problema candidatului USL la alegerile prezidenţiale este tranşată.
Așa cum menționa președintele PNL, Crin Antonescu, la sfârșitul săptămânii trecute, candidatura sa pentru funcția de șef al statului a fost stabilită în prima parte a anului trecut.
„Este o candidatură recunoscută de partenerii politici, este o candidatură de care opinia publică a luat act”, spunea Crin Antonescu.
Era o intervenție în care Crin Antonescu a criticat declarațiile fostului lider al PNL, Călin Popescu – Tăriceanu, referitoare la organizarea unor alegeri primare pentru a desemna candidatul la alegerile prezidențiale, comentând că cei care fac declarații care afectează imaginea partidului și cei care sunt marionete ale propagandei lui Traian Băsescu trebuie să decidă singuri dacă vor să mai rămână în partid.
Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre membrii PNL care spuseseră că vor să se mai discute despre candidatul USL la preşedinţie.
„Cred că acela va trebui să fie un președinte care, mai presus de orice, să încerce să unească sistemul politic, să unesca energiile acestui popor, în loc să practice dezbinarea”, spunea Călin Popescu Tăriceanu.
Sorin Oprescu, eterna variantă a PSD
Fostul lider social-democrat, Mircea Geoană, nu a anunţat niciodată că ar renunţa la o a doua candidatură pentru Cotroceni, chiar şi ca independent.
Un alt politician privit întotdeauna de PSD ca o variantă de candidat la prezidenţiale este Sorin Oprescu. Acesta spune că acum are alte planuri, dar nu exclude o nouă încercare pentru Cotroceni, în 2014, după cea din 2009.
„În acest moment, acum, acest lucru nu îmi trece prin cap, sunt calat pe ce am de făcut anul asta”, declara, la sfârșitul săptămânii trecute, Sorin Oprescu, invitat în emisiunea „KM 0”.
Cu atâţia potenţiali candidaţi, e clar că discuţiile din USL sunt departe de final.
„Dacă peste un an voi constata, așa cum se constată în alegeri interne, ca nu sunt cel mai bun candidat al USL, mă retrag singur”, spunea Crin Antonescu.
Pe cine vede Opoziția la Cotroceni
În tabăra opoziţiei există, pentru moment, doar un portret-robot. În opinia lui Cristian Preda, candidatul PDL trebuie să cunoască două limbi străine, să aibă o carieră politică solidă şi să nu fie antiamerican.
Candidat, la un moment dat, la prezidenţiale, Theodor Stolojan a mai adăugat un criteriu.
„Cred ca sunt oameni mai tineri în partid care pot să își asume această misiune”, a spus Theodor Stolojan.
Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, se declara, în vară, pregătit să intre în lupta pentru Cotroceni în 2014.
Nici Adriean Videanu nu ar da înapoi de la o candidatură, dacă partidul i-o cere.
Însă nu toţi membrii PDL văd problema candidaturii la Cotroceni ca fiind urgentă. Ioan Oltean crede că persoana nu trebuie anunţată prea devreme, ca să nu se „uzeze” până în 2014, iar Vasile Blaga aminteşte că în 2004, Traian Băsescu a intrat în competiţie cu câteva zile înainte de campania electorală şi a câştigat.