Întrebat de un analist politic aflat în studio dacă Radu Gheţea va mai rămâne preşedinte al CEC după „năzbâtia” de a acorda un credit ipotecar Ioanei Băsescu, şeful Executivului a răspuns negativ.
„Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Premierul a ţinut să precizeze că CEC este o bancă al cărei capital este sută la sută proprietatea statului, iar ministrul de Finanţe are dreptul să examineze activitatea preşedintelui acesteia, în AGA şi în Consiliul director.
„Activitatea de ansamblu (a CEC-n.r.) este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generaă sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi”, a mai spus Ponta.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie.
PSD a cerut o comisie specială
Premierul a anunțat, în 13 noiembrie, că PSD vrea ca Parlamentul să ancheteze modul în care preşedintele Traian Băsescu a cumpărat un teren agricol în Călăraşi. Aleşii social-democraţi vor să verifice dacă un procuror DNA s-ar fi implicat în tranzacţie şi ar fi cerut instituţiilor statului date despre teren.
Seara, la ora 18.30, președintele a ținut o conferință de presă în care a negat orice legătură între achiziție și ancheta DNA, care a fi fost implicat și procurorul Lucian Papici.
„Am aflat că Papici a derulat o anchetă în urma unei reclamaţii în 2012 şi care este în desfăşurare. Nu a fost nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Lucian Papici. Cel care a făcut plângerea este un domn care a lucrat la Staţiunea de cercetări Fundulea şi care, în 2013, în mai, a depus un memoriu şi la premier. Nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de DNA în judeţul Călăraşi cu achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu”, spusese președintele.
La scurt timp, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, a spus miercuri seară că a fost sunat de președintele Traian Băsescu în legătură cu președintele CEC, Radu Ghețea. Premierul Victor Ponta spune că a fost informat despre acest telefon.
Președintele Traian Băsescu a confirmat discuția cu ministrul Daniel Chițoiu. Președintele l-a avertizat pe ministrul de Finanțe să nu-l schimbe pe Radu Ghețea din funcția de președinte al CEC înainte ca mandatul acestuia să expire în 2014 deoarece schimbarea „nejustificată și pe criterii politice” ar provoca „neîncredere în sistemul bancar”.
Povestea tranzacției
Ioana Băsescu preciza joia trecută că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu.
Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.
Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.
„Până în prezent am achitat două rate”, mai preciza fiica şefului statului.
Ulterior, vineri, preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.