Decizia PSD a fost luată după o întâlnire a parlamentarilor partidului cu premierul Victor Ponta şi urmează să fie discutată şi în USL. Informatia privind implicarea procurorului in aceasta tranzactie a fost difuzata de un post de televiziune.
„Colegii mei parlamentari au propus şi vom discuta şi în cadrul USL, au propus două comisii de anchetă să vedem cum s-au făcut retrocedările în Ardeal. Acolo, cu tot felul de dosare false şi interpretări de legi s-a ajuns la retrocedări de sate întregi. Nu mai vorbesc de mii de hectare de păduri. Parlamentul are dreptul de a face o comisie de anchetă şi apoi să ia măsuri guvernul şi justiţia. Colegii din comisia jurirică au propus şi au discutat despre o comisie de anchetă privind modul în care instituţii ale statului şi persoanele care ocupă funcţii publice s-au ocupat de achiziţia unor terenuri pentru persoane private, este vb de cazul Călăraşi”, a declarat Victor Ponta.
„În măsura în care va fi o comisie parlamentară, toate instuţiile vor pune la dispoziţie toate datele la care avem acces şi dacă vreaun magistrat şi-a folosit funcţia publică pentru interese private, există mijloace legale de sancţionare”, a adăugat Victor Ponta.
Premierul a precizat că este dreptul Parlamentului să ancheteze, prin comisii, teme care i se par importante.
Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.
Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă Mediafax.
Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.
Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.
"Până în prezent am achitat 2 rate", mai precizea fiica şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.