Victor Ponta este de părere că știrea referitoare la transferul arsenalului nuclear de la Incirlik la Deveselu ar fi fabricată în laboratoare străine, eventual de la Moscova, iar autoritățile române ar trebui să ia urgent măsuri și să informeze populația, întrucât știrea difuzată de EurActiv.com este menită, în opinia sa, să aducă grave prejudicii siguranței naționale.
''Această știre falsă (o minciuna grosolană) dată de EURACTIV.COM este cu adevărat de natură să afecteze grav siguranța națională a României!
Reacția promptă a MAE de a demonta această dezinformare e binevenită, dar nu cred că este de ajuns (mulți oameni nu mai citesc dezmințirea oficială - și unii probabil oricum nu-i cred pe cei de la MAE)!
Este clar nevoie de o acțiune legală contra autorilor și de o analiză a modului în care a fost construită aceasta știre. Eu am motive să cred că fost concepută într-un "laborator" din străinătate (poate Moscova?!), dată unui "tovaraș" de la Euractiv.com și plasată în România printr-o rețea deja folosită anterior (EuroActiv are în București același sediu cu ... Hotnews! Și mai are câteva organisme de presă care ii preiau imediat relatarile)!
Dacă tot ne-am indignat față de povestea de la SkyNews (o simplă farsă a unor tăntălăi) și am arestat oameni pentru asta, știrea cu arme nucleara mutate în România este de 100 de ori mai gravă și aptă de a aduce uriașe prejudicii siguranței naționale.
Și așa poate aflăm cu adevărat cine face în România "jocurile" altor țări care ne sunt inamice!
Ca cetățean al României și deputat în Parlament solicit public autorităților în drept să ia urgent toate măsurile necesare și să informeze opinia publică!''
EurActiv.com susţine, citând surse independente, că Statele Unite ar fi început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara, informație negată ferm de Ministerul de Externe de la București.
Într-un articol publicat joi și semnat de jurnalistul Gheorghi Gotev, EurActiv.com citează surse independente care susțin că Statele Unite ar fi început deja transferul a 20 din cele 50 de focoase nucleare care ar fi staționate la baza americană de la granița turco-siriană de la Incirlik către România, la Deveselu.
De asemenea, sursa citată, care invocă tot surse independente, afirmă că ar exista obstacole tehnice și politice în chestiunea transferului armelor nucleare. ”Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.
Materialul EurActiv.com a fost actualizat cu o reacție din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american pe teritoriul european. Blocul militar occidental a făcut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varşovia: ”Capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează în parte şi pe focoasele nucleare ale Statelor Unite, care au fost desfăşurate în mai multe state europene, precum şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de către aliaţi. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt în siguranţă, securizate şi eficiente”.
MAE de la Bucureşti neagă vehement informaţiile potrivit cărora România a devenit noua gazdă a focoaselor nucleare americane.
”Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de Digi24 de la Ministerul de Externe.
Însă, potrivit unei practici moştenite din timpul Războiului Rece, informaţiile dezvăluite de presă cu privire la prezenţa focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodată confirmate în mod oficial.Totuşi este o informaţie publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc o parte din armele nucleare americane.